woensdag, 10. november 2010 - 14:21

EOD ruimt 1000-ponder in Westkapelle

Westkapelle

Duikers van de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) hebben dinsdag een Amerikaanse vliegtuigbom van 1000 pond in Westkapelle geborgen. 'Het projectiel dat op een diepte van 2,5 meter in het water lag, is vroeg in de avond tot ontploffing gebracht', meldt het ministerie van Defensie woensdag.

De 1000-ponder werd voorafgaand aan de klus eerst vrijgemaakt van obstakels en zand. Dit bleek door de weersomstandigheden geen gemakkelijke klus voor de EOD'ers.

De ontsteker kon niet worden verwijderd waardoor de vliegtuigbom bewapend moest worden verplaatst. Om de effecten van een eventuele explosie te beperken is gekozen om de bom niet naar de oppervlakte te halen.

Transport
De bom is middels een hefballon van de zeebodem getild en vervolgens onder duikvaartuig Hydra vervoerd 6 mijl ten westen van Westkapelle, waar de Amerikaanse bom tot ontploffing werd gebracht.

Historie
De bom werd aangetroffen door een sportduiker en betreft waarschijnlijk een bom die tijdens de bombardementen op Westkapelle van 3 en 17 oktober 1944 is afgeworpen.
Provincie:
Tag(s):