woensdag, 15. december 2010 - 16:34

EOD ruimt bom onder eigen nieuwbouw

Soesterberg

Tijdens graafwerkzaamheden, voor de nieuwbouwvoorziening van de Explosieven Opruimingsdienst op kamp Soesterberg, is dinsdag een bom aangetroffen. ‘Het ging om een explosief uit de Tweede Wereldoorlog met een doorsnede van 50 centimeter’, meldt het ministerie van Defensie woensdag.

De militairen van de EOD kwamen direct in actie en maakten het projectiel onschadelijk. Ze brachten het exemplaar later op de Leusderheide tot ontploffing.

Nieuw
De EOD krijgt een nieuwe kazerne, waarvan de bouw in februari van dit jaar startte. De eenheid, die nu nog verspreid door het land is gehuisvest, komt begin volgend jaar onder één dak samen in het Militair Complex Soesterberg. Er blijft alleen nog een compagnie in Den Helder voor het ruimen van explosieven in het water.

Beschermen
Een van de taken van de EOD is het ruimen van bommen uit de Tweede Wereldoorlog. Met hun specialistische kennis staan de explosieven opruimers 24 uur per dag paraat voor de veiligheid van de Nederlandse bevolking. Daarnaast beschermen zij de Nederlandse militairen in uitzendgebieden.
Provincie:
Tag(s):