zondag, 24. oktober 2010 - 10:44 Update: 08-07-2014 1:02

'Ex-FIFA assistent van Blatter vertelde wie omkoopbaar is'

(Elfvoetbal) Een week na het eerste artikel over corruptie binnen FIFA heeft The Sunday Times een nieuwe 'bom' onder de wereldvoetbalorganisatie gelegd.

Nog geen 24 uur nadat de Suddeutsche Zeitung een gelijk omkopingsgeval binnen der UEFA betreffende EURO2012 naar buiten heeft gebracht, publiceert de Sunday Times een op video vastgelegd interview met de voormalige FIFA Scertaris-Generaal Michel Zen-Ruffinen, waarin deze uitlegt wie binnen FIFA te koop is en waarmee: geld of vrouwen.

Zem-Ruffinen, 16 jaar lang topmedewerker van FIFA en - tot dat ze ruzie kregen over Blatters onduidelijke financiële huishouding - jarenlang de naaste medewerker van Sepp Blatter, is zelf ook niet goedkoop.

Pas nadat The Sunday Times hem een kwart miljoen euro heeft betaald bleek hij bereid de undercover journalisten van de Engelse kwaliteitskrant, die zich voordeden als zakenmensen die de komst van het WK 2018 naar de VS veilig te stellen, op weg te helpen.

En nadat het hem, na de eerste publicaties duidelijk werd dat het om een undercover operatie bleek te gaan, heeft Zen-Riffunen met alle mogelijke juridische middelen geprobeerd de publicatie van vandaag tegen te gaan omdat het op de band en op video opnemen van vertrouwelijke gesprekken tegen de Zwitserse wet zou zijn. De Sunday Times is echter toch tot publicatie over gegaan.

'Menu-kaart' omkopen
Tijdens het gesprek dat werd gevoerd aan een rustige tafel in de hoek van het hooggelegen restaurant van het vijf-sterren hotel d'Angleterre, dat uitkijkt over het Meer van Geneve, geeft de 51-jarige voormalige FIFA Secretaris-Generaal (na Blatter de hoogste functie binnen de bond) een soort 'menu-kaart' voor wie om te kopen is en waarvoor.

Ook zorgde hij voor de contactpersoon, die de vorige week ontmaskerde Amos Adamu heeft benaderd en is hij de bron voor het bericht dat Spanje/Portugal (een van de rivalen van Nederland/Belgie) met Qatar een alliantie is aangegaan om voor 2018 en 2022 elkaars stemmen te leveren.

Geld en vrouwen
Letterlijk zegt Zen-Ruffinen: "Als je de stem van X wilt hebben kost dat je bedrag X. Voor der stem van Y moet je Y betalen en FIFA-bestuurslid Z is niet geïnteresseerd in geld maar wel in meisjes." Zen-Ruffinen bleek daarbij uit ervaring te spreken: "Mijnheer X heeft vorig jaar 10.000 dollar gekregen om iets tijdens het WK te regelen", vertelde hij onder meer.

Ook vertelde hij - net als andere betrokkenen - dat hem voor de verkiezing in het jaar 2004 (waarin het WK voor 2010 werd aangewezen) geld is aangeboden door het WK-comite dat het WK dit jaar in Marokko had willen houden.
Categorie:
Tag(s):