donderdag, 21. oktober 2010 - 20:42

Exotische vijverplanten bedreigen Limburgse beken

Urmond

Exotische vijverplanten bedreigen Limburgse beken. In de Rode Beek en in de Ur gaat Waterschap Roer en Overmaas komende tijd aan de slag om exotische vijverplanten te verwijderen. Tijdens onderzoek van deze beken zijn enkele plantensoorten gevonden die er niet thuishoren.

In de Rode Beek (tussen Schinveld en Sittard) zijn de paarse bloeiende Moerashyacint en het wit-gele Breed pijlkruid gesignaleerd. Beide soorten hebben grote brede bladeren, die enigszins op een waterlelieblad lijken. In de Ur bij Urmond is de Grote waternavel aangetroffen. Deze waterplant komt uit Noord-Amerika en leidt in West-Europa al op veel plaatsen tot een ware plaag. Verkoop en bezit van de Grote waternavel zijn overigens niet meer toegestaan in Nederland.

Mensen gooien hun overtollige vijverplanten vaak in de dichtstbijzijnde beek. De uitheemse planten verstoren het natuurlijk evenwicht en kunnen leiden tot het uitsterven van inheemse planten en vissen. Om problemen in de toekomst te voorkomen, verwijdert Waterschap Roer en Overmaas deze exotische planten uit de beken en doet een dringend beroep op iedereen om overtollig materiaal zelf te composteren of mee te geven met het groenafval.

In 2005 was Waterschap Roer en Overmaas 35.000 euro kwijt aan het verwijderen van de gele waterteunisbloem uit de Vulensbeek in de gemeente Echt-Susteren (inclusief baggeren). Om dergelijke grootschalige maatregelen tegen te gaan wordt nu tijdig ingegrepen. Ook kleine hoeveelheden worden meteen verwijderd.
Provincie:
Tag(s):