vrijdag, 18. juni 2010 - 19:04

Expositie van alle poppen van Juliana verlengd

Apeldoorn

Vanwege de enorme belangstelling uit het gehele land wordt de expositie ‘In de Koninklijke Poppenkraam’ op Paleis Het Loo verlengd tot en met 5 september aanstaande.

Sinds eind maart bezochten ruim 100.000 mensen de verzameling van circa 600 poppen die koningin Juliana gedurende haar lange leven cadeau kreeg van het Nederlandse volk.

Dat de traditie van het schenken van poppen aan de vorstin voortleeft, blijkt uit het feit dat koningin Beatrix en prinses Màxima tijdens afgelopen Koninginnedag in Zeeland enkele poppen in Zeeuwse dracht in ontvangst mochten nemen. Ook in de tentoonstelling op Paleis Het Loo zijn poppen in Zeeuwse streekdracht te zien. Daarnaast omvat de verzameling poppen in diverse andere Nederlandse en buitenlandse drachten en vanuit de voormalige koloniën in de West zijn er vele, traditioneel geklede, poppen aanwezig. Voorts is er een grote groep poppen gekleed in uniform of beroepskleding en zijn er individuele poppen, die leden van de Koninklijke Familie voorstellen.

De meeste poppen van koningin Juliana zijn haar geschonken bij het jaarlijkse verjaardagsdefilé op 30 april en bij het speciale bejaardendefilé in juni op Paleis Soestdijk. In het begin waren deze defilés vooral nog een bloemenhulde; later kwamen er steeds meer geschenken bij, waaronder vele poppen. Het was algemeen bekend dat koningin Juliana zo in de loop der jaren een poppenverzameling had opgebouwd, en daardoor kwamen vele mensen op de gedachte om aan de uitbreiding ervan bij te dragen. Verder kreeg de vorstin ook vaak poppen aangeboden bij bezoeken in het land en tijdens buitenlandse reizen.

Vele poppen werden nooit eerder aan het publiek getoond. Dankzij de medewerking van de Stichting Historische Verzamelingen van het Huis Oranje-Nassau te Den Haag kan haar omvangrijke verzameling nu voor het eerst in zijn geheel worden gepresenteerd.
Provincie:
Tag(s):