maandag, 17. mei 2010 - 9:37 Update: 08-07-2014 1:04

Fantastische prestatie voor Haagsche Rugby Club bij Rugby Sevens

Den Haag

De jeugd van de Haagsche Rugby Club heeft het afgelopen weekend een fantastische prestatie neergezet door in de categorieën Cubs (13/14 jaar), Junioren (15/16 jaar) en Colts (17/18 jaar), op het Nederlandse Rugby Centrum in Amsterdam de nationale ‘Rugby Sevens’ titels binnen te slepen.

In tegenstelling tot het traditionele rugby, waar met teams van 15 personen wordt gespeeld, wordt bij Rugby Sevens, de naam zegt het feitelijk al, met teams van zeven gespeeld. De regels en veldgrootte blijven nagenoeg hetzelfde met uitzondering van de wedstrijdtijd die wordt verkort tot 2x7 minuten. Zo ontstaat een dynamische spelvorm waarbij tactiek en snelheid belangrijke ingrediënten zijn.

Rugby Sevens behaalde onlangs de Olympische status en zal in 2016 worden geïntroduceerd bij de Olympische spelen in Rio de Janeiro. Die Olympische droom zal ongetwijfeld een van de redenen zijn geweest dat dit jaar zo’n groot aantal teams zich inschreef want om aan het eindtoernooi mee te kunnen doen moest men zich in de afgelopen periode plaatsen via regionale voorrondes.

Op de finaledag kregen de HRC Cubs, die gemakkelijk alle poulewedstrijden won, eigenlijk alleen tegenstand van RC Amstelveen wat zich niet zo maar over gaf. Na een nipte 17-12 overwinning werd echter toch de finale bereikt waarin BSN, net als in de reguliere rugby competitie, de tegenstander was. Ook nu werd BSN verslagen en werd de Nederlandse titel, met een 24-0 overwinning binnengehaald en de dubbel gepakt.

De HRC Junioren waren het hele toernooi oppermachtig en lieten er geen misverstand over bestaan dat zij de titel op kwamen halen. Door in de poule wedstrijden het sterk geachte RC Castricum te verslaan, groeide het team gedurende de dag om uiteindelijk in de finale van the Dukes uit Den Bosch te winnen. Na flitsend rugby spel met mooie acties van beide kanten werd het in de finale uiteindelijk 26-12 en konden de HRC junioren eindelijk hun kampioensfeest gaan vieren.

De HRC Colts startte de dag als favoriet aangezien ze vorig seizoen ook al beide titels in de wacht sleepten. De dubbel zat er dit jaar weer in na het behalen van de reguliere rugby titel enkele weken terug. Dat de HRC Colts die verwachting ook waar maakten door in de finale met 22-7 van BSN uit Voorschoten te winnen beloofd veel voor de toekomst. Veel van deze jongens die al vanaf hun zesde levensjaar samenspelen zullen volgend seizoen bij de senioren van HRC te zien zijn. Een aantal van hen speelt zelfs al in jong Oranje waardoor ook de verwachtingen naar de toekomst hoog zijn en hopelijk ook de senioren van HRC weer mee kan gaan doen voor de titels.

De prestatie van de HRC jeugdteams zijn natuurlijk geweldig en een kroon op het werk van de technische staf. Het is nu voor de jongens en meiden met Olympische dromen te hopen dat de ontwikkeling van Rugby Sevens in Nederland meegaat met de internationale ontwikkelingen want sinds het verkrijgen van de Olympische status wordt in veel andere landen flink in deze spelvorm geïnvesteerd.
Categorie:
Tag(s):