vrijdag, 19. november 2010 - 17:30

Flevoland wint Klimaatmonument opnieuw

Lelystad

Provincie Flevoland heeft, samen met de gemeenten Zeewolde, Dronten en Lelystad, het Klimaatmonument in de wacht gesleept. 'Eerder won de provincie de prijs in 2006', meldt de provincie vrijdag.

Het Klimaatmonument is de erkenning voor de behaalde resultaten op het terrein van het terugdringen van de CO2 uitstoot. In Flevoland wordt veel duurzame energie opgewekt, vooral met windturbines.

“De opwekking van duurzame wordt geregistreerd,” zegt Rob Boerée van het ministerie van Economie, Landbouw en Innovatie. “Daardoor is goed te zien hoe sterk de Flevolandse gemeenten presteren.”

Zeewolde heeft haar CO2 uitstoot met maar liefst 130% teruggebracht, in de gemeente Dronten is dat 100% en de gemeente Lelystad is dat 44% van het energieverbruik.

Klimaatgedeputeerde Anne Bliek: “Flevoland is een jonge provincie. Gemeenten, burgers, bedrijven en met name boeren willen hier iets opbouwen. We voeren hier al jaren een consistent ruimtelijk beleid en scheppen ruimte voor ontwikkelingen. Komend jaar komt er een groot windmolenpark in de gemeente Noordoostpolder. Ik ben er van overtuigd, dat wij opnieuw in de prijzen zullen vallen.”

Overhandiging
Gedeputeerde Anne Bliek kreeg, samen met de wethouders Dijksterhuis van Zeewolde, Van Amerongen van Dronten en Jansen van Lelystad een afbeelding van het Klimaatmonument overhandigd. Die overhandiging vond plaats in aanwezigheid van staatssecretaris Atsma van het ministerie Infrastructuur & Milieu, tijdens de landelijke Klimaatconferentie.

Definitief
Het Klimaatmonument is een initiatief van Agentschap NL van het ministerie van ELI, met het Wereld Natuur Fonds. Het monument is een wisseltrofee en bestaat uit een gestileerde aardbol die smelt door de klimaatverandering.

Omdat het de tweede maal is dat Flevoland het Klimaatmonument wint blijft het nu definitief in de provincie staan. Waar het Monument wordt geplaatst, zal in goed overleg tussen de winnende gemeenten en de provincie worden bepaald.
Provincie:
Tag(s):