zaterdag, 5. juni 2010 - 9:42

Flink verschil in koopkracht bij partijen

Uit berekeningen van het onderzoeksinstituut Nyfer, dat is uitgevoerd in opdracht van de Volkskrant, blijkt dat de voorstellen van de linkse partijen een beter effect hebben op het besteedbare inkomen dan de voorstellen van de rechtse partijen, zo melden verschillende media vandaag.

De verschillen blijken groot. De plannen van de PvdA, GroenLinks en SP zijn het beste voor de portemonnee van de gemiddelde consument. Bij de VVD, CDA, PVV en D66 is de kiezer het slechtst af, zo meldt RTL Nieuws.

Lager/hoger
Nyfer constateert dat mensen met lagere inkomens en mensen met een hoger inkomen het beste af zijn met de voorstellen van de PvdA en GroenLinks. Voor twee keer modaal doen ook VVD, CDA en PVV het goed.

SP
Opmerkelijk is dat de SP het bij een tweeverdienersgezin met een inkomen van twee keer modaal, het beste doet. Mensen met een laag inkomen, zoals bijstandsmoeders, een modaal gezin en ouderen zijn bij de SP ook het beste af.

Het Centraal Planbureau (CPB) kon dit jaar vanwege tijdgebrek alleen de grote lijnen aangeven van de effecten van de verkiezingsprogramma's op het koopgedrag.
Provincie:
Tag(s):