woensdag, 1. december 2010 - 14:18

FNV Bouw: bouw moet stil bij streng winterweer

Woerden

Woensdag is de gevoelstemperatuur in Nederland min 15. Dat levert gevaarlijke toestanden op in de bouw. FNV Bouw roept werkgevers en werknemers in de bouw op om te stoppen met werken als de temperatuur daar aanleiding toe geeft.

Bouw-werk verrichten bij een gevoelstemperatuur lager dan 6 graden onder nul is onverantwoord, onveilig en ongezond. Werkgevers die inkomsten belangrijker vinden dan werknemers, kunnen zich verzekeren tegen ondernemersrisico’s bij vorst.

Slimme werkgevers wentelen bedrijfsrisico’s niet af op hun werknemers, maar ze zorgen ervoor dat hun mannen zich tegen de kou kunnen beschermen met thermokleding, voldoende beschutting en wollen mutsen onder hun bouwvakkershelm

FNV Bouw heeft kennisgenomen van het recente standpunt van de Aannemersfederatie Nederland (AFNL) inzake de vorst. De werkgeversorganisatie pleit voor compensatie van bouwbedrijven, waar door de vorst het werk stil komt te liggen.

FNV Bouw wijst erop dat het pas net vriest en dat vorst tegenwoordig een normaal ondernemersrisico vormt. Het Risicofonds Vorstverlet, een bedrijfstakvoorziening die tot een paar jaar geleden bestond voor vorstuitkeringen aan bedrijven, is vijf jaar geleden opgeheven.

Dat gebeurde op initiatief van werkgevers. Werkgevers die in problemen komen met hun bedrijfsvoering, kunnen tegenwoordig een beroep doen op de speciale vorstverzekering die de werkgevers hebben afgesproken met verzekeraars.

Gezond en veilig werk
Vorst betekent voor bouwvakkers in Nederland zware werkomstandigheden. Gelukkig biedt de cao Bouwnijverheid aan werknemers bescherming tegen de risico’s van sneeuw en vorst. FNV Bouw zet zich ook in winterweer in voor goed, gezond en veilig werk.

FNV Bouw trekt de komende dagen langs bouwplaatsen in Nederland om werknemers te informeren over de regels die gelden bij vorst. Kort gezegd, moeten bouwvakkers stoppen bij een gevoelstemperatuur van -6 graden.

Mieke van Veldhuizen, bestuurder van FNV Bouw: “In de praktijk zie ik dat werknemers vaak niet goed op de hoogte zijn van de regels die gelden bij vorst. Als FNV Bouw onderzoeken we de komende tijd in de praktijk of werknemers weten waar ze aan toe zijn in de winter, en of werkgevers het nauw of niet nauw nemen met de regels.”

Bevroren daken
Van Veldhuizen: “Vorige winter constateerde FNV Bouw dat het verlies aan werk dikwijls werd afgewenteld op werknemers. Zo moesten dakdekkers van hun bazen doorwerken op bevroren daken, moesten wegwerkers ploeteren door grote sneeuwhopen langs de wegen en moesten mortelmedewerkers de machines laten draaien terwijl het kwik minder dan min 6 aangaf. FNV Bouw pleit voor handhaving van de regels die gelden bij koud weer. Die regels zijn er niet voor niets; ze bieden bouwvakkers bescherming en goed, gezond en veilig werk. En gewoon goed werk is onze voornaamste zaak.”
Provincie:
Tag(s):