dinsdag, 21. december 2010 - 20:28

FNV Bouw: winterse doorwerkdruk op bouwvakker neemt snel toe

Utrecht

FNV Bouw wil dat er snel een oplossing komt voor de slechte werkomstandigheden die er in de bouw heersen door het winterweer. Volgens de werknemersorganisatie worden daar vooral werknemers de dupe van. Werkgeversorganisaties in de sector verschillen van mening over hoe het winterweer het hoofd te bieden.

Werknemers in de bouw worden steeds meer en steeds vaker door werkgevers onder druk gezet om door te werken in de vrieskou. De telefonische helpdesk van FNV Bouw krijgt daar dagelijks vele meldingen over binnen. In de cao Bouwnijverheid is afgesproken dat een werknemer mag stoppen met buitenwerkzaamheden bij een gevoelstemperatuur van -6 graden en het ontbreken van beschermende maatregelen. FNV Bouw constateert in toenemende mate dat werknemers ondanks de cao-afspraak onder druk worden gezet om door te werken in onverantwoorde omstandigheden.

Werkgeversorganisaties verschillen van mening over maatregelen om de gevolgen van verlies aan productie in de winter tegen te gaan. Zo houdt Bouwend Nederland vast aan een vorstverzekeringsconstructie voor zijn leden. Populair is dat product niet, want er zijn nog maar weinig bouwbedrijven die er gebruik van maken. De Aannemersfederatie Nederland (AFNL) wil voor deze winter af van de cao-afspraak en pleit voor vorst-WW.

FNV Bouw voorziet dat bouwvakkers de dupe worden van het dispuut tussen Bouwend Nederland en de AFNL. Daarom roept de werknemersorganisatie op om de bouwgelederen te sluiten en het belang van de bedrijfstak voorop te stellen. FNV Bouw wil graag met de betrokken partijen praten over de mogelijkheid van een vorst-WW, onder dezelfde voorwaarden als aan het begin van dit jaar.
Provincie:
Tag(s):