vrijdag, 7. mei 2010 - 10:14

Forse celstraffen in 'Riool- en kofferbakmoordzaak'

De meervoudige strafkamer van de rechtbank Zwolle-Lelystad heeft donderdag vonnis gewezen tegen de zeven verdachten in de riool- en kofferbakmoordzaak oftewel de zogeheten TGO-24 zaak.

De zaak
Het Team Grootschalige Onderzoeken (TGO) 24 is in november 2008 geformeerd na de vondst van het lichaam van een 29-jarige man uit Almere in een riool en de vondst van het lichaam van een 49-jarige man uit Amsterdam in de kofferbak van een auto in Nieuw Vennep.

De straffen
De 36-jarige hoofdverdachte, D.W., is veroordeeld tot de maximale tijdelijke gevangenisstraf van 30 jaren, zoals ook was geëist door het openbaar ministerie. Hem wordt ondermeer verweten dat hij de beide slachtoffers in oktober 2008 met een vuurwapen heeft doodgeschoten, waarvan één van beide, René Karamatali, met voorbedachten rade.

Brein
De 49-jarige toko-eigenaar, D.J., die werd gezien als het brein achter de beide aanslagen, werd door de rechtbank veroordeeld tot een gevangenisstraf van 18 jaren, terwijl ook in zijn geval een straf van 30 jaar werd geëist.

De rechtbank veroordeelde hem voor het medeplegen van de moord op Karamatali en het wegvoeren van diens stoffelijk overschot. De rechtbank achtte, in tegenstelling tot het openbaar ministerie, niet bewezen dat hij betrokken was bij de doodslag op het slachtoffer Stein.

De rechtbank hield hem wel medeverantwoordelijk voor het wegvoeren van diens stoffelijk overschot en voor een eerdere poging tot uitlokking van een tweetal mannen om Stein om het leven te brengen.

De 44-jarige vrouwelijke hoofdverdachte, M.v.d.L., werd vrijgesproken van betrokkenheid bij de doodslag op Stein. Zij werd wel veroordeeld voor het medeplegen van de moord op Karamatali en het wegvoeren van diens stoffelijk overschot. Zij kreeg een gevangenisstraf van 14 jaren opgelegd na een eis van 20 jaren.

Drie medeverdachten, medewerkers van de toko’s, werden veroordeeld voor het wegmaken van sporen en/of het wegvoeren van een stoffelijk overschot. Aan hen werden gevangenisstraffen variërend van 12 maanden tot 2 jaar opgelegd.

Eén toko-medewerker werd vrijgesproken.
Provincie:
Tag(s):