maandag, 20. september 2010 - 14:12

Fototentoonstelling `Bernhard op Soestdijk'

Soestdijk

De rondleidingen in Paleis Soestdijk worden na vier jaar op waardige wijze afgesloten. ‘Van 12 oktober tot en met 31 december 2010 wordt een bezoek aan het paleis verrijkt met een fototentoonstelling over het leven van Prins Bernhard in en om Paleis Soestdijk’, meldt de Rijksgebouwendienst maandagmiddag.

De ruim 50 foto's tellende expositie is een eerbetoon aan de prins, die in 2011 honderd jaar zou zijn geworden. Voor Prins Bernhard had Paleis Soestdijk een bijzondere betekenis.

Het was niet alleen de residentie van het staatshoofd en het werkpaleis van het koninklijk paar, maar ook de plek waar de prins vader was van zijn gezin. Zijn thuis, waar hij vrienden en relaties ontving, waar hij sportte en waar hij de laatste jaren een teruggetrokken leven leidde. Een bijzonder huis met bijzondere bewoners.

Belangstelling fotografie
De prins hield van de camera en de camera hield van de prins. Gefotografeerd worden hoorde bij zijn werk en positie. Prins Bernhard kende als geen ander de kracht van het beeld. Zelf was hij een verwoed fotograaf en filmer met een grote belangstelling voor het vak.

Beroemde fotografen hebben Prins Bernhard op de gevoelige plaat vastgelegd, waaronder natuurlijk Marinus Meijboom, Max Koot en Paul Huf, maar ook buitenlandse topfotografen maakten hun opwachting in het paleis.

Talloze foto's en officiële portretten zijn er van de koninklijke familie en de fotogenieke prins gemaakt. De expositie belicht verschillende kanten van de prins: als stijlicoon en militair, als autoliefhebber en natuurbeschermer, als familieman en levensgenieter.

Honderste geboortejaar
In 2011 is het honderd jaar geleden dat Prins Bernhard in Jena werd geboren. De fototentoonstelling `Bernhard op Soestdijk' leidt zijn honderdste geboortejaar in en toont de prins in en rond zijn geliefde paleis, de plek waar hij ruim 63 jaar woonde en werkte.

Als laatste in de trilogie van fototentoonstellingen in Paleis Soestdijk, Juliana, Beatrix en nu Bernhard, markeert de expositie het einde van vier jaar openstelling met rondleidingen.

Paleis Soestdijk is alleen toegankelijk door middel van een rondleiding. De laatste kaarten voor de rondleiding, inclusief een bezoek aan de fototentoonstelling die voorafgaand aan de rondleiding te bezichtigen is, zijn te koop via www.paleissoestdijk.nl.
Provincie:
Tag(s):