dinsdag, 12. oktober 2010 - 9:12

Fraude bij tuinders in Westland

Westland

Uitkerings- en belastingfraude en illegale tewerkstelling: bij tuinders en uitzendbureaus in het Westland wordt nog steeds op grote schaal de hand gelicht met de regels. Tijdens controles constateerde het Westland Interventieteam (WIT) honderden overtredingen. Terwijl de branche er veel aan doet om fraude tegen te gaan. Dat blijkt uit het Eindrapport Westland Interventieteam 2008-2009 dat dinsdag is verschenen.

In een periode van twee jaar controleerde het WIT 641 bedrijven. In 137 gevallen was sprake van uitkeringsfraude: bijverdiensten werden niet opgegeven. In 152 gevallen had de werkgever illegaal vreemdelingen aan het werk gezet. In totaal waren er 291 mensen aan het werk zonder dat de ondernemer daarvoor een vergunning had. Van hen verbleven 67 personen ook illegaal in Nederland.

De Arbeidsinspectie deelde flinke boetes uit: ondernemers en uitzendbureaus moeten in totaal meer dan 2,3 miljoen euro betalen. In de meeste gevallen ging het om boetes voor het tewerkstellen van illegale arbeiders. Daarnaast legde de Belastingdienst voor ruim 10 miljoen euro aan correcties en boetes op in verband met te weinig afgedragen belasting. De betrokken ondernemers en uitzendbureaus hadden zich schuldig gemaakt aan ontduiking van loonheffingen, omzet- en inkomstenbelasting.
Provincie:
Tag(s):