woensdag, 24. februari 2010 - 11:22 Update: 08-07-2014 1:05

Fred Rutten: 'Eigen schuld, dikke bult

(Elf Voetbal) En ineens is het weer spannend. Maandenlang kon PSV freewheelend door de Eredivisie crossen, want zelfs slechte wedstrijden werden in winst omgezet. Tegen Sparta kregen de Brabanders echter wat ze verdienden: het deksel op de neus. ProVoetbal was erbij.

"Nee man, nu even niet. Ik heb echt geen zin om te praten." Orlando Engelaar trekt een gezicht als een oorwurm en loopt verdwaasd door na het uitspreken van deze zinnen. Balázs Dzsudzsák schudt zijn hoofd heen en weer als verslaggevers hem willen aanschieten, Danko Lazovic grimast. Ook aanvoerder Ibrahim Afellay is in geen velden of wegen te bekennen. Duidelijk is dat PSV flink aangeslagen is na en door het onverwachte en onnodige puntenverlies tegen Sparta: 1-1.

Coach Fred Rutten, die graag praat over het 'hoog in de concentratie zitten', weet wel waar het aan schort. "We laten het na om op beslissende momenten aanvallend gezien de juiste keuzes te maken." Daar heeft de oefenmeester zeker een punt. Met name Stanislav Manolev, Ola Toivonen en Danko Lazovic zijn de laatste weken wat ongelukkig in het maken of voorbereiden van doelpunten. En daar draait het spelletje nu eenmaal om, nietwaar Rutten? "We moeten gewoon meer goals maken. Dan houden we de tegenstander ook niet zolang in leven." Eigen schuld, dikke bult dus? "Ja dat kun je zo wel stellen."

Maar de trainer gaat verder. Hij constateerde eveneens dat PSV dreigt het ongenaakbare te verliezen. Dit seizoen kwamen de Eindhovenaren een paar keer goed weg: VVV-thuis, Cluj-thuis, FC Kopenhagen-thuis, Roda-uit en Heracles-uit. Onder het mom van 'een echte kampioen wint ook haar slechte wedstrijden', werden die nipte overwinningen met een bepaalde gemakzucht begroet. Als die nu maar niet doorslaat, want Sparta strafte terecht een slordige tweede helft van PSV genadeloos af.

Ook Rutten schrok van dat zwakke tweede bedrijf. "Ik heb me verbaasd over de onrust die er in de ploeg sloop. Dat pas niet bij dit PSV. Het is zuur, maar we hebben het aan onszelf te wijten. Heel erg vervelend. We hebben in een thuiswedstrijd grote schade opgelopen. Dat had niet mogen gebeuren." Dankzij die enorme misstap is de spanning in de Eredivisie helemaal terug. FC Twente volgt op één punt, Ajax op zeven. Mocht PSV over twee weken verliezen in Amsterdam, doen zelfs de hoofdstedelingen plotseling weer mee om de titel. Zeker gezien de verschillende programma's. De Brabanders kennen een lastige speelkalender, Ajax bijna alleen maar eitjes.

In die wetenschap verkeert ook de PSV-selectie. Geen wonder dat de spelers balen als stekkers. "Het was een onverwachte, harde tik", zucht Erik Pieters. "Maar we hebben het over onszelf afgeroepen. Tegen Heracles ging het nog goed, tegen Sparta niet. We maken het onszelf zo onnodig moeilijk." De verdediger houdt er niet van om naar het drukke programma te wijzen. "De Europa League mag geen excuus zijn. We zijn niet vermoeid. We hebben tot nu toe ook best aardig gespeeld. Jammer dat we tegen Sparta niet tot de laatste seconde scherp bleven achterin. Dat kostte ons de wedstrijd."

Mooi is wel dat de competitie zo ongemeend spannend blijft. "Maar dat was -ie toch al?", countert Pieters. "FC Twente moet blijven winnen en speelt Europees. Net als wij." Wellicht dat de domper tegen Sparta te lang gaat doorwerken? "Nee, die tik moet ons niets doen. Het is wel een wake up call voor ons, zeker weten. We weten nu weer dat het niet vanzelf gaat. We moeten het duel met Sparta snel vergeten en doorgaan. Want we hebben echt wel laten zien goed te kunnen voetballen." En daar mag het PSV-publiek best wel wat meer waardering voor tonen. "Ik vind dat supporters altijd achter de ploeg moeten blijven staan. En niet bij rust al gefluit moeten laten horen. Maar dat zal wel aan mij liggen", kaatst Pieters de bal terug. Ja, dit worden hete weken in Eindhoven.
Categorie:
Tag(s):