dinsdag, 14. december 2010 - 14:27

Fries bekent honderden fietsendiefstallen

Leeuwarden

De politie heeft met de aanhouding van een 23-jarige inwoner van Leeuwarden een woninginbraak, drie fietsendiefstallen, een oplichting en een bedreiging opgelost. De verdachte bekende honderden fietsen gestolen te hebben. Daarnaast werd een 49-jarige stadsgenoot aangehouden op verdenking van heling.

De zaak kwam aan het rollen toen de 23-jarige man op 23 oktober 2010 een inbraak pleegde in een woning aan de Hanenburg. Tijdens de inbraak werd een televisie en een pinpas uit een woning weggenomen. Met de pinpas nam hij geld op van de rekening van de aangeefster. Bij de inbraak werd hij herkend en kon op 25 oktober met toestemming van de officier van justitie buiten heterdaad worden aangehouden. Toen bleek hij daarnaast een ex-partner gestalkt en bedreigd te hebben en een vrouw opgelicht te hebben. Hij beloofde ramen voor haar te wassen, maar zij moest hem vooraf betalen. Toen hij eenmaal het geld in handen had, ging hij ervandoor zonder de ramen gewassen te hebben.

Fietsendiefstallen
Tijdens het onderzoek kwam ook naar voren dat de verdachte zich schuldig gemaakt had aan twee fietsendiefstallen bij het FEC aan de Heliconweg en één bij het NS station. Deze diefstallen werden gepleegd op 31 augustus en 3 september 2010 en werden op camera vastgelegd. Tijdens het verhoor bekende de verdachte bovendien dat hij in Leeuwarden en Winschoten in een periode van drie jaar ongeveer vier- á vijfhonderd fietsen gestolen had. De fietsen verkocht hij door aan voor hem onbekende personen voor een bedrag van tien tot dertig euro per fiets. Het geld wat hij hiervoor kreeg besteedde hij aan drugs.

Heling
De televisie werd door hem verkocht aan een 49-jarige inwoner van Leeuwarden. Deze verdachte werd op 25 oktober aangehouden op verdenking van heling. Hij bekende het gestolen goed van de 23-jarige verdachte te hebben gekocht. De televisie werd bij hem thuis aangetroffen en in beslag genomen. Ook tegen deze verdachte werd proces-verbaal opgemaakt.

Aangiftes
Van de diverse misdrijven die de man pleegde, werd bij de politie aangifte gedaan. De verdachte werd door de rechter-commissaris in bewaring gesteld en zit nog steeds vast.
Provincie:
Tag(s):