zaterdag, 25. september 2010 - 16:05

'From Fall to Victory’

Aalsmeer

Het CRASH Luchtoorlog- en Verzetsmuseum ’40-’45 organiseerde zaterdag in samenwerking met Keep Them Rolling de 9e Red Ball Express onder de titel ‘From Fall to Victory’.

Tientallen voertuigen uit de Tweede Wereldoorlog reden onder meer door de Haarlemmermeer en het Groene Hart van de Randstad langs historische plaatsen. Dit jaar staan het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog nu 70 jaar geleden en de beëindiging er van in 1945 centraal in de route die de organisatie heeft samengesteld.

De route kwam onder meer langs de plek bij Nieuwkoop waar de Fokker DXXI nr. 229 is neergestort op 13 mei 1940. Dit toestel werd in 1993 door CRASH geborgen en de reconstructie die daarvan is gemaakt is nu het absolute topstuk van het museum in militair historisch opzicht.

Ook werd gereden langs plaats bij Nieuwkoop waar wapens, medicijnen en ander belangrijk materiaal voor verzetsgroepen werd gedropt. Op een van die plaatsen kwam op 10 maart 1945 met de wapencontainers ook geheim agente Jos Gemmeke neer met een parachute. Van deze parachute werd in 1946 een verlovingsjurk gemaakt die nu in het CRASH Museum te zien is, samen met het verhaal van de enige vrouw, behalve Koningin Wilhelmina, die ooit de Militaire Willemsorde kreeg voor haar heldenmoed en verzetswerk en waarmee ze bijdroeg aan de bevrijding.
Tevens wordt gereden langs delen van de Stelling van Amsterdam als nadere kennismaking voor de deelnemers met dit verdedigingswerk rond de Hoofdstad Amsterdam.

Na afloop moest menig militairvoertuig worden leeggeschept. De meeste voertuigen reden namelijk met open dak waardoor het regenwater vrij spel had om bestuurders en passagiers een nat pak te bezorgen.
Ondanks de buien, was de opkomt van de matgroen gekleurde voertuigen groot.

Het CRASH Museum is gevestigd in het Fort bij Aalsmeer, ook een onderdeel van dit monument van de Unesco Werelderfgoedlijst.
Provincie:
Tag(s):