woensdag, 15. september 2010 - 9:58

Geen 'overheidscensuur' op internet

In een brandbrief hebben diverse organisaties en bloggers aan de minister van Justitie Hirsch Ballin gevraagd af te zien van een wetsvoorstel dat het gemakkelijker maakt om een website uit de lucht te halen.

Volgens hen werkt het wetsvoorstel overheidscensuur in de hand.

De brandbrief is een initiatief van Bits of Freedom en onder meer ondertekend door de Nederlandse Vereniging van Journalisten, hoogleraren en omroep BNN. Ook blogger Bert Brussen heeft zijn handtekening gezet.

Volgens het plan van minister Hirsch Ballin kan het Openbaar Ministerie (OM) straks zonder tussenkomst van de rechter, zoals nu gebeurt, een website kan blokkeren. De minister zou deze plannen hebben om het bestrijden van verspreiding van kinderporno gemakkelijker maken. Maar volgens de ondertekenaars van de brandbrief betekent het eerder een 'disproportionele inperking van fundamentele rechten'.

Door het wetsvoorstel zou het namelijk voor klokkenluiders en journalisten moeilijker worden relevante informatie openbaar te maken. Ook zou de minister niet duidelijk hebben gemaakt waarom het nodig is de toets van de rechter te schrappen.

De briefschrijvers protesteren eveneens tegen het voorgenomen verbod op publicatie van niet-openbare informatie. Dit zou klokkenluiders het werk onmogelijk maken, zo meldt BNR-radio.
Provincie:
Tag(s):