donderdag, 30. september 2010 - 11:39 Update: 08-07-2014 1:02

''Geen WK voor Ned/België''

(Elf Voetbal) Er zal de komende periode nog driftig gelobbyed moeten worden door het HollandBelgiumbid om het WK van 2018 of 2022 daadwerkelijk binnen te halen. Momenteel neemt de gezamenlijke kandidatuur de vijfde plaats in van kanshebbers.

Dat meldt de World Football INSIDER's World Cup Bid Power Index, dat op liefst tien categorieën de bids van de negen kandidaten voor de twee wereldkampioenschappen heeft onderzocht. Over 64 dagen, op 2 december, zal de FIFA bekend maken waar beide mondiale eindstreden zullen plaatsvinden.

Na een serie inspecties staat Engeland bovenaan. Het comité aldaar scoorde 68 van de 100 mogelijke punten. Rusland volgt op één punt en de Verenigde Staten komen daar weer een punt achteraan. Qatar staat vierde met 65 punten. Nederland-België en Zuid-Korea vullen samen positie vijf in met 61 punten. Australië volgt met 60. De kandidaturen van Spanje-Portugal en Japan zijn niet opgenomen in de ranglijst, omdat er op teveel gebieden geen beoordeling kon worden uitgedeeld. "Er is nog heel veel werk te verrichten in die landen", meldt het onderzoek.

De tien beoordeelde categorieën zijn: bid operations; uniekheid, relaties met FIFA Executive Committee leden; kosten en geldverzamelbronnen; overheid en openbare steun; internationale PR; stadionplannen; veiligheid; transport en accommodatie en tenslotte integriteit/liefdadigheid. Nederland/België scoorde twee onvoldoendes. Twee vijven voor de categoriën van de kosten-inkomstenbronnen en eveneens voor de steun van de overheid.

In een persoonlijk verslag wordt gemeld dat Nederland/België te weinig PR heeft gemaakt tijdens het WK in Zuid-Afrika. Het grootste kritiekpunt blijft de minieme aandacht die het FIFA-bezoek heeft gebracht vorige maand. "De FIFA-inspectietour onder leiding van Mayne-Nicholls heeft nauwelijks PR-aandacht gekregen. Dat is heel jammer."
Categorie:
Tag(s):