vrijdag, 10. september 2010 - 21:32

Gemeente Assen koopt graansilo in Havenkwartier

Assen

Met de aankoop van de graansilo aan de Havenkade heeft de gemeente Assen een belangrijke stap gezet voor de ontwikkeling van het Havenkwartier, het zuidelijke deel van het Stadsbedrijvenpark dat in de toekomst getransformeerd wordt van bedrijventerrein naar woongebied. Naast woningen voorzien de plannen in diverse mogelijkheden voor bedrijvigheid. De ontwikkeling van het Havenkwartier is een van de zes projecten die gezamenlijk de FlorijnAs vormen.

De aankoop van de graansilo is een belangrijke stap om de ontwikkeling van het Havenkwartier mogelijk te maken. De graansilo dateert van midden vorige eeuw en is nog tot eind 2010 in gebruik voor de overslag van graan. Voor daarna gaat de gemeente op zoek naar tijdelijk gebruik van de graansilo. Gedacht wordt om dit voor Assen markante gebouw een culturele invulling te geven. De komende periode zal worden onderzocht of de graansilo ook in de uiteindelijke plannen voor het Havenkwartier een plek gaat krijgen.

Het Havenkwartier omvat in totaal een gebied van 125 hectare langs het Havenkanaal en rond het Veemarktterrein. De nieuwe wijk vormt een verbinding tussen de wijk Marsdijk en de binnenstad en biedt ruimte aan circa 3.000 woningen. Wonen en werken aan het water - dichtbij het groene buitengebied van de stad - zijn kenmerkende aspecten voor het Havenkwartier. Daarnaast zal het herstel van de vaarroute door het Kanaal bijdragen aan het karakter van de nieuwe wijk.

De gemeente zal het Havenkwartier in verschillende fasen ontwikkelen. In eerste instantie gaat het om het gebied rond de haven en het Veemarktterrein. In dit deel is ruimte voor ongeveer 1.200 woningen. Eind 2010 wil de gemeente de eerste plannen hiervoor presenteren. Ook moet dan duidelijk zijn met welke investeerders dit eerste deel van het Havenkwartier wordt ontwikkeld. In deze eerst geplande ontwikkelingen past ook de aankoop van de graansilo.
Provincie:
Tag(s):