woensdag, 24. november 2010 - 22:55

Gemeente Meppel en politie geschokt door geweld tegen politie

Meppel

Burgemeester Jan Westmaas van de gemeente Meppel en politiechef Lineke Bennema reageren geschokt op de mishandeling en bedreiging van politiemensen tijdens het afgelopen weekend. In de nacht van zaterdag op zondag werden aan de Havenstraat buurtbewoners mishandeld door een 17-jarige jongeman toen hij werd aangesproken omdat hij bij geparkeerde auto’s stond te morrelen.

Politiemensen hebben deze verdachte, een 17-jarige en later ook een 22-jarige inwoner van Meppel, aangehouden. De oudste kwam zijn jongere broer helpen en bemoeide zich met de aanhouding. Bij deze aanhouding werd verzet gepleegd door de jongste van het stel. Een agente werd in haar gezicht getrapt en een brigadier kreeg twee kopstoten waardoor hij een gescheurde wenkbrauw en een hersenschudding opliep. Samen met te hulp geschoten agenten werden ze ook nog eens bedreigd en beledigd door de verdachten. Onderweg naar het bureau zag de 17-jarige kans om de achterruit van de politieauto er uit te trappen. De combinatie van het geweld met de zeer grove bedreigingen tegen de hulpverleners verontrust de burgemeester zeer. “Politiemensen zorgen voor de veiligheid van onze inwoners en het is volstrekt onacceptabel dat die niet fatsoenlijk hun werk kunnen doen. Meppel is een geweldige gastvrije stad voor onze inwoners, bezoekers en ondernemers waar het plezierig verblijven is en het vanzelfsprekend veilig moet zijn. Geen enkele mishandeling accepteer ik, dus ook de mishandeling van hulpverleners niet. De politie verricht haar werk voor ieders veiligheid. Ik vind dat het vanzelfsprekend moet zijn dat zij hun werk veilig kunnen doen.”

Politiechef Lineke Bennema is ook duidelijk. “Dit valt echt niet te tolereren. We willen alle burgers optimale veiligheid bieden, maar dan moeten we bij dit werk niet lastig gevallen worden. Mijn mensen treden professioneel op en doen er van alles aan om de burgers optimale veiligheid te bieden. Ik verwacht dan wel dat zij met fatsoen en respect behandeld worden. Dit moeten we bij de wortel aanpakken.”

Ook het Openbaar Ministerie onderkent de ernst van deze gedragingen. De verdachten zijn mede daarom woensdag al voorgeleid aan de rechter-commissaris.
Provincie:
Tag(s):