zaterdag, 11. december 2010 - 10:53

Gemeenteraad besluit tot hertellen stemmen gemeenteraadsverkiezingen

Mijdrecht

De gemeenteraad van De Ronde Venen heeft vrijdag 10 december besloten alle stemmen die zijn uitgebracht tijdens de gemeenteraadsverkiezingen van 24 november 2010 te gaan hertellen.

Aanleiding hiervoor vormen onregelmatigheden die zijn geconstateerd nadat de stemmen van één stembureau waren herteld. Het hertellen van alle stemmen vindt plaats op maandag 13 december.

In de gemeenten De Ronde Venen en Abcoude zijn op 24 november verkiezingen gehouden voor de gemeenteraad van de nieuwe gemeente De Ronde Venen. Kort nadat de uitslag vrijdag 26 november officieel was vastgesteld door het hoofdstembureau, werd ontdekt dat bij één van de stembureaus waarschijnlijk een fout was gemaakt in de telling. Een van de kandidaten had bij dit stembureau nul stemmen achter zijn naam staan in de officiële uitslag, terwijl hij zeker wist dat er stemmen op hem waren uitgebracht. De gemeenteraad heeft daarop besloten alle stemmen in dat stembureau opnieuw te tellen. Dit is vrijdagavond 10 december gebeurd.

Bij het hertellen van deze 936 uitgebrachte stemmen, bleek inderdaad dat het aantal vermelde stemmen achter de naam van de kandidaat niet klopte. Tevens werd echter geconstateerd dat bij een aantal andere kandidaten één stem teveel of juist te weinig was ingevuld. Gezien deze afwijkingen heeft de gemeenteraad besloten alle stemmen te gaan hertellen om alle eventuele twijfel die er zou bestaan over de juistheid van de uitslag weg te nemen.
Provincie:
Tag(s):