woensdag, 15. december 2010 - 22:43 Update: 08-07-2014 1:01

Genoeg slaap maakt mensen aantrekkelijker

Mensen die een goede nachtrust van acht uur achter de rug hebben zien er aantrekkelijker, gezonder en fitter uit dan na een mindere nacht. Dit heeft het Nederlands Instituut voor Neurowetenschappen van de KNAW (NIN-KNAW) woensdag bekendgemaakt.

Deze bevindingen van Eus van Someren van het NIN-KNAW samen met wetenschappers van Karolinska Institutet in Stockholm zijn op 15 december gepubliceerd in het gezaghebbende tijdschrift British Medical Journal.

foto
Voor het onderzoek zijn 23 gezonde volwassenen van 18 tot 31 jaar gefotografeerd na een normale nachtrust van acht uur en na een korte nacht die werd gevolgd door een periode van 31 uur wakker zijn. De personen op de foto's werden beoordeeld op een aantrekkelijk, gezond en fit uiterlijk.

Moeheid maakt minder aantrekkelijk
Moeheid blijkt sterk gerelateerd te zijn aan een minder aantrekkelijk en minder gezond uiterlijk en zou daarom ook de klinische beoordeling van een patiënt door een arts kunnen beïnvloeden. Het onderzoek van Van Someren en zijn Zweedse collega's is het eerste wetenschappelijke bewijs voor een schoonheidsslaapje.

Of mensen met chronische slapeloosheid ook anders beoordeeld worden is nog niet onderzocht. Waarschijnlijk zijn hier grote individuele verschillen in. De Nederlandse groep die bijdroeg aan de publicatie probeert via een groot landelijk internetonderzoek een doorbraak in deze onbegrepen stoornis te bewerkstelligen.

Ze zoeken duizenden deelnemers om via www.slaapregister.nl thuis af en toe vragenlijsten in te vullen over hun slaap én over hun geestelijke en lichamelijke gezondheid. Slechte slapers, maar ook goede slapers, want die hebben zonder het zich te beseffen het geheim van een goede nacht slaap.
Categorie:
Tag(s):