woensdag, 8. december 2010 - 21:02

Geringe daling werkgelegenheid Drenthe

Regio

Het aantal arbeidsplaatsen in Drenthe is in 2010, net als in het voorgaande jaar, licht gedaald. Het gaat om een afname van 0,6%. Ten opzichte van de economische prognoses valt de daling mee.

Dit blijkt uit de nieuwste cijfers van het Provinciaal Werkgelegenheidsregister. De provincie en de gemeenten in Drenthe laten jaarlijks een werkgelegenheidsonderzoek uitvoeren onder bedrijven en instellingen. Dit geeft inzicht in de ontwikkelingen op de Drentse arbeidsmarkt. Provincie en gemeenten gebruiken de gegevens ter onderbouwing van hun economisch beleid. Daarnaast worden de cijfers steeds meer gebruikt door bedrijven en instellingen voor informatie over hun branche of sector. Hoewel er sprake is geweest van een diepe recessie, komt dit nog beperkt tot uiting in het werkgelegenheidsverlies.

Op de jaarlijkse peildatum, 1 april 2010, waren er in Drenthe 177.100 fulltime banen. Dit zijn er bijna 1.100 minder dan het voorgaande jaar. De daling ten opzichte van het jaar ervoor is met 0,6% relatief bescheiden. In de bouw en industrie ging de meeste werkgelegenheid verloren. De industrie laat een afname van 1.050 banen zien, in de bouw ging het om bijna 600 banen. Ook de transportsector (-500), handel (-300) en overheid (-300) kennen een verlies. Oorzaak van de teruglopende werkgelegenheid is onder meer de sluiting van en krimp bij een aantal grote bedrijven. Zo is onder meer Hiab in Meppel gesloten, is Personenvervoer De Jong met vestigingen in Coevorden, Hoogeveen en Emmen failliet gegaan, en vertrok de Topografische Dienst uit Emmen.

De grootste sector in Drenthe, de gezondheidszorg, laat daarentegen een groei zien van bijna 850 arbeidsplaatsen. Ook de zakelijke dienstverlening in Assen laat een gunstig werkgelegenheidsverloop zien. De provinciale hoofdstad kende een groei van circa 500 banen (1,6%). De andere drie grote gemeenten, Emmen (-2,6%), Hoogeveen (-0,3%) en Meppel (-1,0%),
tonen een daling.

In Emmen en Meppel gaat het met name om verlies van industriële werkgelegenheid. Daarnaast kennen in Emmen ook de landbouw, overheid en het onderwijs een substantiële afname. In Hoogeveen gaat het vooral om een verlies aan banen in de
transportsector.
Provincie:
Tag(s):