zaterdag, 23. januari 2010 - 12:23

Goes Nederlands meest inspirerende millenniumgemeente

Goes

Goes kreeg vrijdag de millenniumtrofee voor de meest inspirerende millenniumgemeente van Nederland van 2009. Goes kreeg de titel vanwege een veelheid aan activiteiten, gericht op uiteenlopende millenniumdoelen en voor een zeer breed publiek.

Loco-burgemeester Van ’t Westeinde ontving de trofee uit handen van Marca Spit, wethouder van Utrecht, de winnaar van 2008. Tweede werd de gemeente Leerdam en derde Het Bildt.

Wethouder Sophie van ’t Westeinde zei in haar dankwoord buitengewoon verguld te zijn met het predikaat. Ze ging kort in op de grootste activiteit in het Goese Afrikajaar, het muziek- en dansspektakel Ubuntu. Ubuntu betekent ‘ik ben omdat wij zijn’, dus: ik kan functioneren omdat ik deel uit maak van een gemeenschap. “Ubuntu was het motto van het Goese Afrikajaar en eigenlijk zie ik dat ook als het bindende element van de acht millenniumdoelen: de wereldgemeenschap helpt mensen in ontwikkelingslanden om een beter leven te krijgen. Goes heeft hieraan een klein steentje bijgedragen en samen met de andere Nederlandse millenniumgemeenten nog weer iets meer. Ik hoop dat deze dag er aan bijdraagt dat straks alle Nederlandse gemeenten millenniumgemeente en fairtradegemeente worden.”

Voor de meest inspirerende persoonlijkheid heeft Goes voorgedragen het raadslid Gert van der Slikke: actief meedenkend in de stuurgroep GoesAfrika, actief meedenkend en meewerkend in de werkgroep Oeganda, frequent bezoeker van heel veel van de Afrika-activiteiten in 2009, vrijwilliger bij Ubuntu, vaak vertegenwoordiger van Goes in vergaderingen voor Logo South en actief deelnemer tijdens de workshops in Oeganda en Den Haag in verband met het Goese Wasteproject. Tijdens zijn derde bezoek aan Kamuli verzorgde hij een cursus management.

De gemeente Goes is via een omweg millenniumgemeente geworden. Eerst namen college en gemeenteraad het besluit om in 2009 een themajaar te organiseren over ‘Afrika’ – heel breed dus – met als doel om met uiteenlopende doelgroepen binnen de gemeente aan de slag te gaan met ‘Afrika’ – en zo de cohesie van de Goese gemeenschap te verhogen. Al snel werd duidelijk dat je niet alleen iets over Afrika kunt doen zonder ook iets met en voor Afrika te doen. In weinig tijd viel het besluit om millenniumgemeente te worden.

Om hieraan invulling te geven is gezocht naar iets heel concreets binnen de millenniumdoelen. De keus viel op Fairtrade, dat was iets waarmee we aan de slag konden (en kunnen). En opeens lijken de doelen omgedraaid en gebruikten we het Afrikajaar mede als motor voor uiteenlopende millenniumprojecten.

Voor het fairtrade-onderdeel van de millenniumdoelen werkt Goes samen met het COS, bij het project in Oeganda is het bedrijf Delta Milieu betrokken. Dit bedrijf heeft ook vele uren geïnvesteerd in deelname aan het Goese Logo South project in Oeganda.

Verreweg het grootste project in het Afrikajaar 2009 was het openlucht muziek-dans-zang en toneelspektakel Ubuntu, tevens de naamgever van ons Afrikamagazine. Tekst en muziek zijn geschreven in opdracht van de gemeente Goes. Dit onderdeel verenigde vele amateurverenigingen en een aantal Afrikaanse gastspelers. Dit resulteerde in negen voorstellingen met in totaal 15.000 bezoekers

Veel aandacht is besteed aan bewustwording van burgers. Het Afrika-lespakket, waarin de gemeente veel tijd en geld heeft geïnvesteerd, is bruikbaar voor alle Nederlandse basisscholen.
Provincie:
Tag(s):