woensdag, 22. september 2010 - 21:00

Grand Prix voor elektrische racemotoren op TT Circuit Assen

Assen

Komend weekeinde is het TT circuit in Assen het decor van de allereerste Grand Prix voor volledig elektrisch aangedreven racemotoren in Nederland. Brancheorganisatie BOVAG en de gemeente Assen ondersteunen Stichting Motorwegraces Assen (SMA) in de organisatie van het evenement. Er staan twee races om het Europees Kampioenschap op het programma.

Aan de start verschijnen teams uit heel Europa met volledig elektrisch aangedreven motorfietsen die qua prestaties niet onderdoen voor traditionele racemotoren. Het uiterlijk van de tweewielers is tevens identiek, hoewel uiteraard een uitlaat ontbreekt. Tijdens Ecomobiel, de vakbeurs voor groene mobiliteit in Rotterdam, presenteerde voormalig wegracer Jurgen van den Goorbergh een van de deelnemende motorfietsen aan de aanwezigen. Hij verraste door vrijwel geluidloos en zonder uitstoot met de elektrische racemotor over de beursvloer binnen te rijden.

BOVAG, gemeente Assen en SMA geven met deze unieke Grand Prix het Nederlandse publiek een kijkje in een toekomst die dichterbij is dan men denkt. BOVAG-voorzitter en lid van het Formule E-team Geert Vermeer: “Duurzame mobiliteit staat bij BOVAG hoog in het vaandel. Elektrische fietsen en scooters zijn inmiddels gemeengoed in Nederland en ook de elektrische auto is bezig aan een opmars. Maar elektrisch aangedreven motorfietsen, laat staan om competitief mee te racen, heeft nog niemand hier gezien. De techniek van deze snelheidsmonsters zit over niet al te lange tijd wellicht in elektrisch aangedreven motorfietsen voor op de weg. Daarom is het uniek dat dit spektakel nu in Assen te zien is. De motorbranche draagt graag een steentje bij.”

Ook Jaap Timmer, voorzitter van SMA, is enthousiast: “Vergroening van mobiliteit en van motorsport staat hoog op de agenda, evenals het beperken van geluidshinder. Wij zijn dan ook verheugd dat wij, met steun van BOVAG en de gemeente Assen, een voortrekkersrol kunnen spelen en deze Grand Prix op dit wereldberoemde circuit mogen verwelkomen.”
De Grand Prix-wedstrijden voor het Europees Kampioenschap vinden plaats op zaterdag 25 september op het TT-circuit van Assen. De vrije training en kwalificatie is op vrijdag 24 september.
Provincie:
Tag(s):