vrijdag, 2. april 2010 - 8:18

Greenpeace krijgt zijn zin: Walvisvlees blijft in Rotterdam

Rotterdam

Greenpeace heeft van de politie in de Rotterdamse haven de garantie gekregen dat de containers met walvisvlees in de Rotterdamse haven achterblijven. Vijftien actievoerders hadden zich vanaf vrijdagmorgen vroeg vastgeketend aan de trossen van de NYK ORION om te voorkomen dat het containerschip zou vertrekken.

Het gaat om een lading van zeven containers vlees van bedreigde vinvissen die van IJsland naar Japan zou worden vervoerd. ‘Inmiddels hebben de actievoerders zich losgemaakt uit hun positie’, meldt Greenpeace vrijdagmiddag.

Het schip de NYK ORION zal zonder het vlees van de bedreigde vinvis verder gaan. De reder heeft besloten de containers niet mee te nemen omdat hij niet wilde meewerken aan de handel in bedreigde diersoorten. Ook bij de havenarbeiders op de kade was veel weerstand tegen het transport.

“Dankzij een tip en snelle inzet van vijftien actievoerders hebben we deze keer de handel in walvisvlees kunnen voorkomen. Maar de kans is groot dat dit soort transporten veel vaker plaats heeft”, stelt Pavel Klinckhamers van Greenpeace. “Het wordt tijd dat de Nederlandse overheid zich uitspreekt en in actie komt tegen de handel in walvisvlees. Dergelijke transporten zouden in de toekomst nooit meer in de Rotterdamse haven mogen plaatsvinden.”

Met een lengte van maximaal 27 meter is de vinvis de op een na grootste walvis. Naar schatting zijn er in totaal nog minder dan 50.000 van. De handel in vinvissen en andere walvissen is internationaal verboden middels het CITES-verdrag voor bedreigde diersoorten. Inmiddels hebben bijna 180 landen dit verdrag getekend, waaronder ook Nederland. Japan en IJsland weigeren en gaan door met de jacht en de handel.

De commerciële jacht op walvissen staat binnenkort weer ter discussie. Op 21 juni komen landen bij elkaar om te spreken over de toekomst van de walvis. Tijdens deze vergadering van de Internationale Walvisvaartcommissie kan de jacht, die nu verboden is, voor een periode van tien jaar worden goedgekeurd. Greenpeace maakt zich sterk voor een einde aan de walvisjacht.
Provincie:
Tag(s):