vrijdag, 27. augustus 2010 - 13:03

Groene laserstralen moeten vogels op Schiphol afschrikken

Schiphol

Eind juni is Schiphol een proef gestart met een permanente groene laser om vogels van de start- en landingsbanen te verjagen. ‘De groene laser is een nieuw en mogelijk een effectief instrument in de strijd om het aantal vogelaanvaringen met vliegtuigen omlaag te brengen’, meldt een woordvoerster vrijdag.

De groene laser, die al succesvol blijkt op de betrekkelijk kleine luchthaven Paris Beauvais in Frankrijk, wordt ‘s avonds en ‘s nachts gebruikt. Het groene laserlicht, waar de vogels niet tegen kunnen, scheert zeer laag over de start- en landingsbanen op een hoogte van ongeveer 1,5 centimeter en verjaagt de zich nestelende vogels. Door de geringe hoogte die het laserlicht bereikt hebben de piloten er geen last van.

De permanente groene laser is op het terrein geplaatst nabij de Aalsmeerbaan en deze zal alle grasvelden bij deze baan kunnen bestrijken, en ook rustende vogels daar uit het gras verjagen. Het laserlicht is niet schadelijk voor de ogen van mensen en dieren.

Alle voertuigen van de vogelwachters zijn tevens uitgerust met een mobiele groene laser. Dat is een zaklantaarn die groen laserlicht verspreidt. De proef met de groene laser zal een jaar duren.

Vogels wennen aan verjaagmethoden
De vogelwacht gebruikt ook windmolentjes, bewegende glinsterende schijfjes en scarrymans; opblaasbare mensachtige figuren. Vogels kunnen echter wennen aan gebruikte verjaagmethoden. Daarom test Schiphol regelmatig nieuwe methodes of middelen uit.

Robotvogel, bordercollies en valkenier
In de afgelopen jaren is een radiografisch bestuurbare robotvogel getest. Deze bleek echter niet lang effectief, omdat hij niet snel genoeg was om de vogels voor de gek te houden. Ook werden gedurende een aantal jaren bordercollies gebruikt. Maar ook aan deze viervoetige verjagers gingen de vogels wennen. In 2009 is Schiphol gestart met het inzetten van een valkenier. De vogels reageren tot nu toe heel goed op deze ‘natuurlijke vijand’.

Radardetectiesysteem voor vogels
Daarnaast bereidt Schiphol een proef voor met een radardetectiesysteem voor vogels. De proef moet uitwijzen of vogels die het vliegveld naderen, vroegtijdig kunnen worden gedetecteerd, zodat vroegtijdig met verjagen kan worden begonnen.
Provincie:
Tag(s):