zondag, 12. december 2010 - 20:00

Groep van 40 personen keert zich tegen politie

Enkhuizen

Zaterdagnacht is het rumoerig geweest in de binnenstad van Enkhuizen. Agenten probeerden een jongeman die door een groep werd belaagd te ontzetten waarna een grote groep zich tegen de twee agenten keerde en hen in het nauw dreef.

Het geweld begon rond 02.00 uur toen twee agenten op de Kaasmarkt zagen dat een bekende van hen, een 22-jarige man uit Enkhuizen, door een groep mannen belaagd werd. Ze waren eropuit om hem in elkaar te slaan. De agenten schermden het slachtoffer af waarna de groep, die inmiddels was gegroeid tot zo’n 40 personen, zich tegen de agenten keerde.

De agenten verloren elkaar uit het oog. Op vorderingen aan het publiek om achteruit te gaan werd niet gereageerd. Eén agent werd tegen een bouwhek gedreven dat omviel waarna hij ten val kwam en overlopen werd door enkele personen. Toen hij was opgekrabbeld loste hij een waarschuwingsschot recht in de lucht om de belagers op afstand te houden. De andere agent viel op zijn knieën en werd ook in het nauw gedreven. Ook hij loste, onafhankelijk van zijn collega, een waarschuwingsschot recht in de lucht.

Geen reactie op vorderingen om te vertrekken

De helft van de groep vertrok hierna en de beide agenten konden het publiek op afstand houden. Hierna kwamen er meerdere agenten uit de omgeving om te assisteren. Zij hebben met gebruikmaking van de wapenstok de menigte uit elkaar gedreven nadat er niet werd gereageerd op diverse vorderingen om te vertrekken. Hierbij ontstond schade aan een dienstauto en raakten enkele belagers gewond. Niet duidelijk is geworden wie er gewond zijn geraakt en wat hun verwondingen zijn geweest. Na de actie met de wapenstok keerde de rust op straat terug. De politie heeft vannacht nog geen aanhoudingen kunnen verrichten maar die volgen nog wel. Er wordt een nader onderzoek door de recherche van Stede Broec ingesteld.
Provincie:
Tag(s):