maandag, 17. mei 2010 - 10:09

Grootschalig DNA-onderzoek dubbele moord Amsterdam-Noord

Amsterdam

Het Openbaar Ministerie (OM) Amsterdam heeft opdracht gegeven tot een grootschalig DNA-onderzoek in de zaak van de moord op Henk Opentij (79) en Mary Run (73).

Het bejaarde stel werd in november 1997 in Amsterdam-Noord op gruwelijke wijze om het leven gebracht.

Met het onderzoek willen het rechercheteam en de officier van justitie in eerste instantie personen uitsluiten als betrokkene en als tweede de identiteit van de daders van dit misdrijf achterhalen. Omdat de klassieke opsporingsmogelijkheden geen nieuwe feiten meer zullen opleveren heeft de officier van justitie opdracht gegeven voor een grootschalig DNA-onderzoek.

Het politiekorps Amsterdam-Amstelland en het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) in Den Haag voeren het onderzoek uit. Het college van procureurs-generaal heeft met het grootschalig onderzoek ingestemd.

Van de 600 personen die in het onderzoeksdossier voorkomen zal het onderzoeksteam zich, in eerste instantie, richten op 158 mannen uit Amsterdam en omstreken. Deze mannen zijn na een zorgvuldige afweging geselecteerd door het rechercheteam.

De betrokken personen ontvangen een brief waarin wordt gevraagd mee te werken aan het DNA-onderzoek. Medewerking hieraan is vrijwillig, waarbij niemand van de benaderde groep de status van verdachte heeft.

Van de betrokkenen zal wangslijmvlies worden afgenomen dat anoniem naar het NFI wordt gestuurd. Persoonsgegevens worden daar niet bekend gemaakt. Het DNA-profiel wordt uitsluitend vergeleken met de aangetroffen DNA-profielen in het onderzoek. Indien er geen match is zal het DNA profiel worden vernietigd waarvan de betrokkene schriftelijk in kennis wordt gesteld.

De uitslag van het grootschalig onderzoek zal niet eerder dan over zes weken worden verwacht.
Provincie:
Tag(s):