maandag, 18. oktober 2010 - 14:40

Grootschalig DNA-onderzoek moord hoogbejaarde Meppelse

Meppel

Het Openbaar Ministerie (OM) in Assen heeft opdracht gegeven tot een grootschalig DNA-onderzoek in de moord op mevrouw de Kruys-Deen. Dit heeft het OM maandag laten weten.

De 88-jarige vrouw uit Meppel is op 16 juni 2009 in een verzorgingstehuis aan de Reestlaan in Meppel door een misdrijf om het leven gekomen. De politie heeft bij het onderzoek een DNA-spoor van de dader vastgesteld.

Onderzoek
Met het DNA-bevolkingsonderzoek willen Politie en Openbaar Ministerie personen uitsluiten als betrokkene bij dit misdrijf en uiteindelijk de identiteit van de dader van dit misdrijf achterhalen. De traditionele opsporingsmethoden hebben geen verdachte opgeleverd, daarom heeft de officier van justitie opdracht gegeven voor een grootschalig DNA-onderzoek.

Het College van procureurs-generaal heeft met het grootschalig onderzoek ingestemd. De uitvoering ligt bij het politiekorps Drenthe en het Nederlands Forensisch Instituut (NFI).

Doelgroep:349 mannen
Bij het DNA-bevolkingsonderzoek wordt aan 349 mannen gevraagd om op vrijwillige basis mee te werken aan een DNA-onderzoek. Een DNA-bevolkingsonderzoek wordt gedaan als bij het onderzoek van een ernstig misdrijf niet voldoende aanwijzingen zijn die leiden naar individuele personen, maar er wel aanwijzingen zijn dat de dader tot een bepaalde groep van personen behoort.

Het onderzoeksteam heeft de groep van 349 mannen uit Meppel en omstreken op zorgvuldige wijze en op basis van diverse criteria geselecteerd. Een selectiecriterium voor oproep kan zijn dat een persoon drager is van Nike sportschoenen. Ook kan het zijn dat hij op de bewuste avond een treinkaartje heeft gekocht op het NS station in Meppel.

De betrokken personen ontvangen een brief waarin wordt gevraagd mee te werken aan het DNA-onderzoek. Medewerking hieraan is vrijwillig. Geen van de mensen die een brief krijgt is verdachte.

Wangslijm
Met behulp van een borsteltje wordt slijm aan de binnenkant van de mond van de betrokkenen weggenomen. Dit is pijnloos. Het wangslijm wordt anoniem naar het Nederlands Forensisch Instituut gestuurd. Persoonsgegevens worden daar niet bekend gemaakt.

Het DNA-profiel wordt uitsluitend vergeleken met het aangetroffen DNA-daderspoor in het onderzoek Reestlaan en niet met andere sporen uit andere onderzoeken. Indien er geen match is, zal het DNA profiel worden vernietigd. Hiervan worden de betrokkenen schriftelijk in kennis gesteld.
Provincie:
Tag(s):