zaterdag, 18. december 2010 - 20:03

Grote brand autobedrijf onder controle

Waardenburg

Zaterdagmorgen om 09.23 uur werd er een binnenbrand gemeld bij een autobedrijf aan de Industrieweg in Waardenburg. Al snel werd de brand uitslaand en opgeschaald naar grote brand, vervolgens is een GRIP 1 situatie afgekondigd in verband met mogelijk gevaarlijke stoffen en multidisciplinaire samenwerking

De brand is vermoedelijk ontstaan in één van de naast elkaar gelegen autobedrijven (annex spuiterij). Medewerkers ontdekten de brand en sloegen alarm. De brandweer rukte met groot materieel uit, onder andere twee hoogwerkers. De brandweer in Waardenburg kreeg hulp van Geldermalsen, Lingewaal, Maasdriel en Tiel en ook was er ondersteuning vanuit Culemborg in de gezamenlijke brandbestrijding.

Er was sprake van een zeer grote brand en veel rookontwikkeling. Beide autobedrijven zijn geheel door de brand verwoest. Een derde bedrijf dat eraan vastzit, liep rook-, roet- en waterschade op. De brandweer kon de brand beperkt houden tot beide autobedrijven. Een dieselopslag en woonhuis voor het pand bleven gespaard. De brandbestrijding moest van buitenaf gebeuren, vanwege instabiliteit binnen en mogelijk explosiegevaar van enkele flessen (na verhitting). Dit leverde voor omwonenden of aanwezig publiek overigens geen gevaarzetting op.

Afzettingen
Ook de politie was met meerdere eenheden ter plekke. Er werden afzettingen geplaatst voor ieders veiligheid en om de hulpverlening op goede wijze doorgang te kunnen laten vinden. Het vele aanwezige publiek werd verzocht afstand te houden. Niet alleen de Industrieweg, maar het hele industrieterrein werd afgesloten. Om te voorkomen dat er verkeer vanaf de snelweg A2 naar Waardenburg kwam (afslag ligt vlakbij de Industrieweg) heeft Rijkswaterstaat daar de afritten afgesloten, en er was één rijstrook beschikbaar. Dit heeft tot het begin van de middag geduurd. De mensen die naast de uitgebrande autobedrijven wonen zijn tijdelijk uit hun woning, en een naastgelegen bedrijf werd op eigen initiatief tijdelijk ontruimd.

Aan het begin van de middag werd het sein brand meester gegeven. Er waren nog een paar kleine brandhaarden en de brandweer is nog enige tijd bezig geweest met nablussen.

Metingen
De brandweer kwam met een meetploeg uit Geldermalsen en heeft in de omgeving diverse metingen verricht. Hierbij zijn geen verontrustende waarden gemeten. Er is geen sprake geweest van gevaarzetting voor de omgeving.

Naast brandweer en politie kwamen ook andere specialistische diensten voor het nodige afstemmingsoverleg en nemen van maatregelen, zoals gemeentelijke diensten en het Waterschap. De waarnemend burgemeester kwam zich persoonlijk op de hoogte stellen van de situatie en toonde betrokkenheid.

Onderzoek
De oorzaak van de brand is nog niet bekend, daar wordt nog onderzoek naar ingesteld. De forensische opsporing komt daarvoor, zo snel als de situatie dat toelaat, ter plaatse. Rond de uitgebrande bedrijven wordt een afzetting geplaatst.
Provincie:
Tag(s):