dinsdag, 28. september 2010 - 15:52

Grote internationale oefening op Vliegbasis Volkel

Volkel

Op Vliegbasis Volkel vindt van maandag 4 oktober tot en met vrijdag 15 oktober de NATO Tiger Meet 2010 plaats. Dit is een internationale oefening waaraan in totaal twaalf landen met ruim 60 verschillende vliegtuigen deelnemen.

De vliegoefeningen staan in het teken van gezamenlijk plannen en uitvoeren van luchtoperaties. Vanaf dinsdag 5 oktober tot en met donderdag 14 oktober wordt een intensief en internationaal hoogwaardig oefenprogramma gevlogen. Onder de deelnemers van de oefening zijn ook de NAVO-landen die samen met Nederland deel uitmaken van de internationale coalitie in Afghanistan en gezamenlijk moeten kunnen optreden, waar dan ook ter wereld.

De deelnemende landen

De deelnemende landen zijn Oostenrijk, België, Tsjechië, Frankrijk, Duitsland, Hongarije, Italië, Noorwegen, Spanje, Turkije en Groot-Brittannië. De deelnemers vliegen iedere dag missies waarbij specifieke oefenscenario’s moeten worden gevolgd. Vliegtuigen en helikopters vertrekken ’s ochtends en ’s middags. De oefeningen vinden plaats boven zee, in de oefengebieden ten noorden van Nederland en Duitsland. Ook vinden oefeningen plaats in het midden van Nederland, in de daarvoor bestemde oefengebieden op de Veluwe en in België en Frankrijk.

De Tiger Meet wordt ieder jaar georganiseerd door één van de NATO Tiger squadrons die is aangesloten bij de NATO Tiger Association. Deze organisatie is opgericht in 1961 en is gericht op het bevorderen van solidariteit tussen de deelnemende NATO luchtmachten. Een squadron behoort tot een tijger-squadron als zij een katachtige in hun embleem (beeldmerk) voeren. Op vliegbasis Volkel is dat het 313 Squadron en het enige tijger-squadron van de Koninklijke Luchtmacht. Voor dit jaar is het 313 Squadron gastheer voor de NATO Tiger Meet 2010
Provincie:
Tag(s):