dinsdag, 28. september 2010 - 9:59

Grote variatie in huisartsendichtheid per gemeente

Utrecht

Per gemeente bestaan er stevige verschillen in de verhouding tussen het aantal huisartsen en inwoners. Dit blijkt uit een update van de Vraag Aanbod Analyse Monitor (VAAM), die voor alle gemeenten en postcodegebieden in Nederland naast de vraag naar eerstelijnszorg ook het aanbod aan huisartsen online in beeld brengt.

Per 100 mensen die een beroep moeten doen op een huisarts blijkt er in sommige postcodegebieden de helft minder aanbod dan in andere. NIVEL afdelingshoofd Dinny de Bakker: 'We hebben een instrument gemaakt waarmee iedere GGD en gemeente kan kijken hoe lokaal de zorgvraag is en het aanbod aan eerstelijnszorg. Zodat ze beleid kunnen ontwikkelen om het bijvoorbeeld voor huisartsen aantrekkelijker te maken zich daar te vestigen.'

De monitor is met name bedoeld voor organisaties die zich bezighouden met de beschikbaarheid en bereikbaarheid van eerstelijnszorg op lokaal niveau zoals gemeenten, GGD, regionale ondersteuningsstructuren (ROS-en), grotere gezondheidscentra of koepels, verzekeraars en regionale patiënten- en consumentenorganisaties.
Provincie:
Tag(s):