maandag, 6. december 2010 - 10:36 Update: 08-07-2014 1:01

Grotere kloof inkomens dreigt

Amsterdam

Hoewel de recessie nog lang niet voorbij is, wordt er nu al een krapte op de arbeidsmarkt verwacht. Het CBS verwacht in 2020 een personeelstekort van maar liefst 300.000 personen.

In de Nederlandse kenniseconomie is hoog opgeleid personeel steeds gewilder, terwijl de vraag naar laag opgeleiden vermindert.
De inkomensverschillen tussen deze twee groepen zullen hierdoor op de korte termijn toenemen. Dat stelt HRM trendwatcher Guido Heezen, tevens directeur van Effectory, Nederlands marktleider op het gebied van medewerkersonderzoek.

Heezen: “De wet van vraag en aanbod doet zijn werk. Door een schaarste aan met name hoog opgeleiden, zal deze groep meer waard worden en dus ook hoger beloond worden, terwijl de marktwaarde van laagopgeleiden afneemt. Zij gaan hierdoor minder verdienen. De kennis en inkomenskloof zal in eerste instantie groeien. We zien ook een kanteling ontstaan in de outsourcing van werkzaamheden.”

Hooggeschoold werk
Heezen licht dit laatste verder toe: “Door de schaarste die in Nederland ontstaat, wordt hoogopgeleide kennis steeds vaker uit het buitenland gehaald. We zien regelmatig dat organisaties een deel van hun ICT werk in India, China of het voormalige Oostblok laten doen. Met alle digitale mogelijkheden is grensoverschrijdend werken geen probleem meer en in Nederland zijn goede kenniswerkers steeds lastiger te vinden. Wanneer er op langere termijn schaarste van kenniswerkers in deze lage lonen landen ontstaat, zullen hun prijzen stijgen, waardoor de toestroom van werk zal stagneren. De middenklasse in deze landen groeit en nieuwe lage lonen landen zullen opkomen.

Laaggeschoold werk
Voor laaggeschoold werk geldt het omgekeerde: productiewerk dat nu in de lage lonen landen wordt uitgevoerd, kan straks voor een lagere prijs weer in Nederland gedaan worden. In Oost-Europa stijgen de lonen voor laaggeschoold werk, hier nemen ze af. Op welk punt komen we elkaar tegen? Er ontstaat een ommezwaai in de outsourcing van werk. Economieën groeien zo langzaam naar elkaar toe.

Over Effectory
Effectory is Nederlands marktleider op het gebied van medewerkersonderzoek en een grote speler op het gebied van (intern) klantenonderzoek. Effectory voert honderden onderzoeken per jaar uit en
bevraagt ruim 300.000 respondenten per jaar. Hierdoor is Effectory goed in staat om ontwikkelingen en trends op HR gebied te signaleren. Effectory is gevestigd in Amsterdam en heeft zelf ruim 150 medewerkers in dienst.
Categorie:
Tag(s):