zaterdag, 6. november 2010 - 9:54

Harry Mulisch per boot naar Zorgvlied overgebracht en begraven

Amsterdam

Harry Mulisch, die op 30 oktober jongstleden overleed, wordt zaterdag begraven op begraafplaats Zorgvlied.

Herdenkingsbijeenkomst Stadsschouwburg
Om 10.30 uur werd Harry Mulisch vanuit zijn huis aan de Leidsekade overgebracht naar de Stadsschouwburg. Het Leidseplein is hiervoor tijdelijk gedeeltelijk afgezet. De kist, die werd gedragen door zes dragers, werd gevolgd door zijn naaste familie en zijn vrienden van de Herenclub. Op de kist lag een bloemstuk. Voor de kist liep een orkest in witte pakken. Zij speelden Jiddische liederen.
Om ongeveer 10.45 uur arriveerde de stoet bij de hoofdingang van de Stadsschouwburg.


Buiten aanschouwden tientallen belangstellenden het tafereel. In de ontvangsthal van de schouwburg kunnen mensen het condoleanceregister tekenen.

Er waren tijdens de herdenkingsdienst van Harry Mulisch ongeveer 400 familieleden, vrienden, bekenden en collega's die de schrijver herdachten. De dienst werd bijgewoond door onder anderen minister Marja van Bijsterveldt van Onderwijs en staatssecretaris van Cultuur Halbe Zijlstra. Directeur Robbert Ammerlaan van uitgeverij De Bezige Bij, goede vriend Marcel van Dam en burgemeester van Amsterdam Eberhard van der Laan waren enkele van de sprekers.

De schrijver lag in een gesloten kist op het podium, omringd door bloemstukken, kransen en zijn onderscheidingen.
De dochters Anna en Frieda sloten de afscheidsbijeenkomst af. ,,Lieve pap,
ik weet niet hoe ik zonder je moet'', zei Frieda, die de dood van haar vader
,,te groot en te gruwelijk'' noemde.

Anna Mulisch zei dat ze niet eens kon huilen omdat ze nog steeds onder de indruk is van haar vader. 'Ik was altijd onder de indruk als ik hem zag.
Zijn energie vulde de kamer, het was een man waar je niet omheen kon.'
Mulisch was 'dapper en sterk tot het eind', zei ze. 'Hij wilde geen
medicijnen, geen pillen, geen dokters. Hij wilde het zien, voelen en ervaren hoe het is om dood te gaan.'
Directeur Robbert Ammerlaan van uitgeverij De Bezige Bij memoreerde 'het grote en virtuoze schrijverschap en het glanzende oeuvre' van Mulisch. 'Zijn oeuvre was het nieuwe lichaam van de schrijver, dat hij zelf heeft geschapen. Dat was duurzamer dan het lichaam dat hij van zijn moeder heeft gekregen.''
Vanwege het grote aantal genodigden, was de bijeenkomst in de Stadsschouwburg besloten.

Boot naar Zorgvlied
Rond 13.00 uur werd de kist uit de Stadsschouwburg gedragen en via het plein voor American naar de steiger voor het huis van de auteur aan de Leidsekade gebracht. Per boot begon om 13.30 uur de tocht naar begraafplaats Zorgvlied. De boten voeren via de Prinsengracht naar de Amstel en arriveerden rond 14.15 uur bij begraafplaats Zorgvlied. Harry Mulisch is om ongeveer14.30 uur begraven.
Provincie:
Tag(s):