woensdag, 1. september 2010 - 11:32 Update: 08-07-2014 0:28

Hart- en vaatziekten doodsoorzaak nummer 1 bij vrouwen

Morgen start de Nederlandse Hartstichting de landelijke campagne 'We hebben je hart nodig'. Doel van de campagne is om Nederlanders bewust te maken dat hart- en vaatziekten doodsoorzaak nummer 1 zijn bij vrouwen.

en derde van alle vrouwen in Nederland overlijdt hieraan. Ook wil de Hartstichting geld inzamelen voor onderzoek naar hart- en vaatziekten bij vrouwen.

Onnodig (over)lijden
Veel Nederlanders denken onterecht dat hart- en vaatziekten vooral bij mannen voorkomen. Dat is allang niet meer zo. Er overlijden inmiddels meer vrouwen dan mannen aan. In Nederland overlijden elke dag 60 vrouwen en 52 mannen aan hart- en vaatziekten, zoals een hartinfarct of beroerte*. Tot op heden wordt onderzoek vooral gedaan bij mannen. Kennis uit deze onderzoeken kan niet altijd toegepast worden op vrouwen. Door gebrek aan de juiste kennis over de oorzaak, diagnose en behandeling van hart- en vaatziekten (over)lijden nog te veel vrouwen onnodig.

Onderzoek nodig
Uit recente internationale onderzoeken weten we nu dat er verschillen zijn tussen vrouwen en mannen op het gebied van hart- en vaatziekten. Daarom is het belangrijk dat er meer kennis komt over het voorkomen en het behandelen van hart- en vaatziekten specifiek bij vrouwen. Door wetenschappelijk onderzoek te doen hiernaar, vergroten we kennis op het gebied van oorzaak, diagnostiek en behandeling. Hierdoor kunnen vrouwen in de toekomst dezelfde zorg krijgen als mannen.

Janneke Wittekoek, cardioloog van Cardiologie Centra Nederland: "Hart- en vaatziekten manifesteren zich bij vrouwen anders dan bij mannen. In mijn praktijk zie ik met regelmaat bij mijn vrouwelijke patiënten de gevolgen van een te laat gestelde diagnose. Het is daarom van groot belang dat er onderzoek gedaan wordt, zodat hart- en vaatziekten bij vrouwen in een vroeg stadium herkend en behandeld kunnen worden."

Campagne
Vanaf 2 september zal er een tv-spot te zien zijn. Via een campagnewebsite (www.wehebbenjehartnodig.nl) geeft de Hartstichting meer informatie over vrouwen en hart- en vaatziekten. Ook kunnen bezoekers online doneren voor onderzoek. Er is een Facebook actiepagina waar geïnteresseerden zich kunnen aansluiten om mee te praten over hart- en vaatziekten bij vrouwen en om de boodschap verder uit te dragen.

Op 29 september nodigen we het Nederlandse publiek uit om rood te dragen. Door rood te dragen laat u zien dat het onderwerp ‘hart- en vaatziekten bij vrouwen’ u raakt. De campagne is onderdeel van een drie jaar durend programma van de Hartstichting gericht op vrouwen en hart- en vaatziekten, waarin verschillende disciplines werken aan bewustwording en fondsenwerving voor onderzoek. De campagne wordt ondersteund door Becel.

Meer informatie: www.wehebbenjehartnodig.nl of www.hartstichting.nl.
Categorie:
Tag(s):