dinsdag, 7. december 2010 - 14:33 Update: 08-07-2014 1:01

Hartfalen mogelijk een geneesbare ziekte

Maastricht

Hartfalen wordt binnenkort mogelijk wel een geneesbare ziekte. Onderzoekers van het Maastricht UMC+ zijn er in geslaagd precies dat gen te lokaliseren dat aan de basis ligt van de ontwikkeling van hartfalen.

Het gaat om het microRNA-199b gen. Ook hebben ze ontdekt hoe dit gen kan worden uitgeschakeld. Inmiddels is een medicijn ontwikkeld. Dat kan het gen uitschakelen, waardoor het hart gaat genezen. Inmiddels wordt er al een paar jaar op patiënten geëxperimenteerd.

” Onderzoeker Windt benadrukt dat het gaat om een vooralsnog experimenteel, maar uiterst veilig geneesmiddel. “Het medicijn is gebaseerd op het biologisch manipuleren van lichaamseigen moleculen. Het zorgt voor uitschakeling van het microRNA-199b via natuurlijke processen in de lichaamscellen. Dat gebeurt door op een slimme manier losse bouwstenen van RNA te koppelen. Hierdoor herkent het medicijn dat specifiek gen. Vervolgens wordt het complex microRNA-medicijn in de hartspiercel afgebroken tot onschadelijke losse bouwstenen, die worden gerecycled in de cel. Kortom, we maken gebruik van de mogelijkheden van het lichaam zelf, zonder enige chemische toevoegingen.”

Naar verwachting zal het nog een jaar of drie duren voor het nieuwe middel beschikbaar komt.

Nederland telt momenteel circa 180.000 patiënten met hartfalen en jaarlijks krijgen ongeveer 35.000 mensen te maken met hartfalen en de gevolgen daarvan. Het merendeel van de mensen dat hartfalen ontwikkelt, is ouder dan 75 jaar. De kosten van hartfalen bedragen circa 400 miljoen euro per jaar.
Categorie:
Tag(s):