zondag, 31. januari 2010 - 11:48

Heerenveen moet zich rood schamen na nederlaag bij ADO

Den Haag

(Elfvoetbal) ADO Den Haag heeft op wonderbaarlijke wijze de competitiewedstrijd tegen sc Heerenveen gewonnen. Het werd 2-1 voor de thuisclub. Beide Haagse doelpunten vielen in het laatste kwartier, de eerste keer dit seizoen dat ADO profiteerde van het beroemde Haags Kwartiertje. Een rode kaart voor Heerenveen-verdediger Janmaat deed de wedstrijd spectaculair kantelen.

Heerenveen had de nederlaag aan zichzelf te danken. De ploeg was zowel tactisch als technisch veruit de meerdere. Zelfs met een man minder bleven de Friezen aanvankelijk eenvoudig overeind. Dat lag ook aan de zwakte van de opponent. ADO Den Haag speelde angstig en zonder zelfvertrouwen. Het team van trainer Atteveld hing als los zand aan elkaar.

Heerenveen was de eerste helft heer en meester. De Friezen konden naar hartenlust combineren en maakten er een veredeld trainingspartijtje van. ADO speelde een dramatisch zwakke eerste helft, maar werd in het zadel geholpen door een voormalig speler.

Daryl Janmaat pakte in een tijdsbestek van twaalf minuten twee onnodige gele kaarten. Eerst zette hij een tackle in op Kai van Hese, nota bene op de achterlijn van ADO Den Haag. In de blessuretijd van de eerste helft was Janmaat te laat om Karim Soltani af te stoppen.

De verdediger kon inrukken en werd door zijn trainer vergezeld naar de kleedkamer. Jan de Jonge trok een sprint van twintig meter om arbiter Blom de les te lezen. De scheidsrechter stuurde hem linea recta weg.

Heerenveen leidde toen al met 1-0. Gerald Sibon tikte na een half uur spelen een prima voorzet van Oussama Assaidi binnen. Het was een magere afspiegeling van de krachtsverhoudingen. Heerenveen liet het balletje soepel rond gaan en zag Elm, Assaidi en Beerens kansen missen. ADO Den Haag zette daar niets tegenover.

De ploeg van de onder druk staande trainer Raymond Atteveld moest het doen zonder Pascal Bosschaart en Chris Kum. Zij werden vervangen door Csaba Horvath en Van Hese. Met de onervaren krachten Santy Hulst en Jens Toornstra ook in de basis, speelde ADO met een veredeld B-elftal. Op de bank zaten ervaren spelers als Bogdan Milic, Ricky van den Bergh en Lex Immers.

In de persoon van Wesley Verhoek bracht Atteveld een extra aanvaller na de rust. Hij verving Horvath. Sibon maakte plaats voor verdediger Gerry Koning. Verhoek eiste vervolgens de hoofdrol voor zich op. Hij kopte in de slotfase bij de tweede paal de gelijkmaker binnen. Niet veel later was hij betrokken bij een scrimmage, waaruit Milic de 2-1 maakte. Het was de eerste zege voor ADO sinds 12 september 2009.
Categorie:
Tag(s):