zondag, 19. september 2010 - 21:13

Helft van werknemers heeft nooit contact met baas

Diemen

Hoe denkt de gemiddelde Nederlander over zijn/haar baas? In een onderzoek dat Veronica door onderzoeksbureau De Vos & Jansen heeft laten uitvoeren onder 788 Nederlanders, blijkt dat maar liefst de helft van hen nooit contact heeft gehad met zijn of haar hoogste baas.

Van de ondervraagden die wel contact met hun baas hebben, vindt 45% dat hij/zij te weinig op de werkvloer aanwezig is. In het nieuwe realityprogramma Undercover Boss neemt Veronica de proef op de som.

In Undercover Boss gaat de directeur vermomd de werkvloer op om voor het eerst echt contact te maken met zijn werknemers en uit te zoeken wat er speelt in de organisatie. 36% van de Nederlanders geeft aan dat de baas geen idee heeft van wat er zich op de werkvloer afspeelt en 48% denkt dat de baas geen idee heeft van wat hij/zij doet.

Kan jouw baas jouw baan aan? Ook hierop krijgen de directeuren in Undercover Boss antwoord wanneer ze een week lang incognito gaan. Uit het onderzoek blijkt in elk geval dat 33% van de ondervraagden denkt dat de baas zijn/haar werkzaamheden niet aankan. De helft van de Nederlanders zou het zeker leuk vinden als de baas zijn/haar taken eens zou overnemen.

Er zit blijkbaar nogal een verschil in vrouwen en mannen als baas. Wanneer de baas een man is, is er bijvoorbeeld minder contact. Zo geeft 48% van de medewerkers met een man als baas aan nooit contact te hebben met hem, terwijl 37% dat aangeeft wanneer de baas een vrouw is. Tot slot heeft de medewerker er meer vertrouwen in wanneer een vrouw als baas de werkzaamheden overneemt dan wanneer de baas een man is (30% versus 20%).

Leidinggevenden worden met verschillende dieren vergeleken. Het meest wordt de leidinggevende vergeleken met een hond (trouw, waakzaam, makkelijk). Andere dieren waarmee leidinggevenden worden vergeleken zijn een haai (‘hij duldt geen zwakke mensen op de afdeling’), jackhals (‘hij kan zijn personeel niet eens aankijken’) en een mug (‘hij komt alleen in actie wanneer hij bloed ruikt’).
Categorie:
Tag(s):