woensdag, 12. mei 2010 - 17:27

Henneptelers raken auto, geld en luxe goederen kwijt

Het rechercheteam dat belast is met de aanpak van georganiseerde hennepteelt heeft maandag in samenwerking met agenten van de politieteams van Joure en Wolvega vier hennepkwekerijen ontmanteld. Daarnaast werd er beslag gelegd op een personenauto van het merk Audi, type A3, een geldbedrag van 3650 euro, een computer en drie breedbeeldtelevisies. Tijdens de acties werden twee inwoners van Joure van 25 en 42 jaar en een 27-jarige inwoner van Wolvega aangehouden. De politie kwam de hennepkwekerijen op het spoor via Meld Misdaad Anoniem meldingen.

In een bedrijfspand aan de Brekken werd een kleine hennepkwekerij met 168 planten aangetroffen. Op dit adres werden geen aanhoudingen verricht. De politie doet nog nader onderzoek naar de organisatie achter deze hennepkwekerijen. In een woning aan de Koningin Julianaweg werd een hennepkwekerij met 181 planten ontmanteld. Toen de agenten de woning binnen gingen troffen zij twee verdachten aan. De twee gingen er echt direct vandoor. Een 25-jarige verdachte kon direct worden aangehouden.

In de woning werd naast de hennepkwekerij 3150 euro aan contant geld aangetroffen. Dit geld, afkomstig van de hennepteelt, werd in beslag genomen. Ook werd er beslag gelegd op zijn breedbeeldtelevisie en een computer. In de woning werd de elektriciteit illegaal afgetapt. Een 42-jarige verdachte werd later die dag nabij zijn woning aangehouden. In die woning troffen de agenten een hennepkwekerij met 226 planten aan. De auto van de 42-jarige verdachte, een personenauto van het merk Audi, type A3, en een breedbeeldtelevisie werden in beslag genomen. Ook hij tapte de elektriciteit illegaal af. Daarnaast moeten beide bewoners vrezen dat zij door de woningbouwcorporatie hun woning worden uitgezet.

Naar aanleiding van informatie uit het onderzoek naar de hennepkwekerijen in Joure werd diezelfde dag in de Asstraat in Wolvega ook een hennepkwekerij ontmanteld. Daarbij werd de 27-jarige bewoner aangehouden. In zijn woning groeiden 199 hennepplanten. De stroom werd hier illegaal afgetapt. Er werd beslag gelegd op 500 euro aan contant geld en een breedbeeldtelevisie.

De verdachten die de elektriciteit illegaal aftapten, kunnen van het energiebedrijf een fikse navordering verwachten. Daarnaast volgt een terug berekening van het “verdiende” vermogen afkomstig van de hennepteelt.


De politie Fryslân pakt hennepteelt aan. Het houden van hennepplantages brengt grote risico’s op brand en waterschade met zich mee. Daarnaast vormt dit een ernstige bedreiging van omgeving en voor de veiligheid van de omwonenden. De politie wil ook de organisatie achter de hennepteelt hard aanpakken. Naast roerende goederen kunnen ook nog onroerende goederen in beslag worden genomen van personen die zich bezig houden met georganiseerde hennepteelt. Als blijkt dat iemand zonder reguliere baan veel geld uitgeeft, mogen zijn eigendommen in beslag worden genomen. In het Wetboek van Strafrecht staat namelijk dat iemand schuldig is aan witwassen als zijn geld of goed uit 'enig misdrijf' afkomstig is.
Provincie:
Tag(s):