maandag, 27. december 2010 - 22:20

Herinneringscentrum 2010: 140.000 bezoekers

Westerbork

Het Herinneringscentrum Kamp Westerbork kan terugzien op een druk 2010 met een totaal aantal bezoekers in het museum van 140.000. Het bezoek aan het kampterrein is een veelvoud daarvan.

Zeker de eerste maanden van het afgelopen jaar stonden in het teken van de 65-jarige herdenking van de bevrijding. Op indrukwekkende en intense wijze gebeurde dat eind januari gedurende 112 uur continu. Dag en nacht werden alle namen van alle 102.000 Joodse en 200 Sinti en Roma-slachtoffers gelezen.

Een bijzondere gebeurtenis was zeker ook de herdenking van de bevrijding van kamp Westerbork op 12 april. Dit gebeurde in aanwezigheid van de enige Nederlandse overlevende van de opstand in Sobibor, Selma Engel-Wijnberg. Op initiatief van het Herinneringscentrum werd zij door minister Klink koninklijk onderscheiden, werd er door de NOS een documentaire aan haar gewijd en kwam er een door Ad van Liempt geschreven levensverhaal uit.

Belangrijk waren de voorbereidingen voor het meer zichtbaar maken van de historische plek. Een tiental vindplaatsen van originele barakdelen waren resultaat van onderzoek. De meest omvangrijke, uit Zelhem, werd gedemonteerd en teruggebracht naar Westerbork. Deze en andere authentieke barakelementen zullen in de nabije toekomst op het kampterrein te zien zijn.

Dat geldt ook de woning van de kampcommandant. Dit jaar is gestart met de eerste onderhoudsmaatregelen. In januari a.s. zal een uniek plan voor het duurzaam veiligstellen en toekomstig gebruik worden gepresenteerd. En aldus zullen de komende jaren vooral in het teken staan van het project Historische plek.

Maar uiteraard zal het Herinneringscentrum Kamp Westerbork de bezoekers in 2011 weer een omvangrijk activiteitenprogramma aanbieden, met daaronder een aantal hele bijzondere projecten.

Op 31 december a.s zal het Herinneringscentrum Kamp Westerbork 25 jaar onder leiding van directeur Dirk Mulder staan.
Op 1 januari 1986 begon hij zijn werkzaamheden als coördinator, op dat moment niet direct in de verwachting dat hij zo lang bij Westerbork zou blijven. Maar er bleek veel werk te doen dat hem op het lijf geschreven was. In deze kwart eeuw is er veel veranderd en tot stand gebracht. Maar er is in zijn ogen ook nog heel veel te doen. En daaraan wil hij graag zijn bijdrage blijven leveren.
Provincie:
Tag(s):