dinsdag, 27. juli 2010 - 11:23

Historisch cahier over Jan Hilgers en Vliegkamp Ede

Ede

Op 29 juli 2010, wordt een nieuw historisch cahier met de titel “Toen was vliegen nog niet gewoon. Jan Hilgers en Vliegkamp Ede” gepresenteerd, tijdens de viering van de historische vlucht van Jan Hilgers boven Edes grondgebied voor genodigden uit de luchtvaartwereld.

Op 29 juli 1910, 100 jaar geleden, werd een geslaagde korte vlucht uitgevoerd: de eerste vlucht door een Nederlander in een gemotoriseerd vliegtuig boven Nederlands grondgebied. Dit vond plaats boven de Doesburger heide in Ede, de plek waar gedurende enkele tientallen jaren het Vliegkamp Ede was gevestigd.

De presentatie vindt plaats bij het Jan Hilgers monument aan de Zonneoordlaan in Ede. Hiermee maakt het onderdeel uit van de viering van 100 jaar luchtvaart in Ede.

Het cahier verhaalt over de vlucht van Hilgers op 29 juli 1910. Hieraan gaat een bredere geschiedenis vooraf. Auteur Arjan Molenaar, hierbij met name ondersteund door Gerard Boekhoven, begint het verhaal met een korte geschiedenis van de internationale luchtvaartontwikkeling, gevolgd door de historie van de Nederlandse luchtvaart tot 1900. De kern van het cahier gaat over de vlucht en de persoon van Jan Hilgers. Dit verhaal is deels opgetekend uit de mond van zijn zoon Maurits Hilgers, die bij de presentatie van het cahier aanwezig is.

Daarnaast bevat het cahier het niet eerder gepubliceerde verhaal over de verdere ontwikkeling tot aan de sluiting van het Vliegkamp Ede. Hoofdrolspelers in dit verhaal zijn onder meer Frits Koolhoven, Henry Wijmalen en vliegtuigbouwer Carley.

Het historisch cahier “Toen was vliegen nog niet gewoon. Jan Hilgers en Vliegkamp Ede” is een uitgave van het Gemeentearchief Ede en vormt het veertiende deel in de reeks Historische Cahiers Ede. Het cahier is te koop bij het Gemeentearchief aan de Bergstraat 4 en bij boekhandels en musea in de gemeente Ede. Het cahier kost € 9,90.

Activiteiten “Jan Hilgers – 100 jaar luchtvaart” in 2010:

3 juli t/m 24 oktober:
Interactieve tentoonstelling in Historisch Museum Ede: “100 jaar eerste vlucht
Jan Hilgers”. Inclusief replica van de cockpit van de Blériot XI.
Informatie: www.historischmuseumede.nl

juli (datum volgt)
Onthulling informatiebord over Jan Hilgers en Vliegkamp Ede

29 juli
Viering 100 jaar luchtvaart bij Jan Hilgers monument, voor genodigden uit de luchtvaartwereld

18 september
Jan Hilgers Memorial Airshow op Ginkelse Heide
Toegang gratis en VIP-tickets
Informatie: www.janhilgers.nl

De activiteiten worden georganiseerd door vele luchtvaartliefhebbers uit de gemeente, ondersteund door de gemeente Ede. Meer informatie over Jan Hilgers is te vinden op www.ede.nl/100jaarluchtvaart.
Provincie:
Tag(s):