donderdag, 18. november 2010 - 9:42

Holtum-Noord krijgt grootste inland-terminal

Born

Barge Terminal Born en de gemeente Sittard-Geleen hebben woensdag de huurovereenkomst getekend voor het gebruik van de nieuwe havenfaciliteiten in Holtum-Noord. De capaciteit van de Barge Terminal wordt na de ingebruikname van de nieuwe faciliteiten verdubbeld. De haven van Holtum-Noord wordt dankzij het ruim tien miljoen kostende project de grootste inland-terminal van Nederland.

,,Holtum-Noord is al een van de belangrijke overslaghavens van Nederland. Dankzij de uitbreiding die wij nu gaan realiseren, zijn we klaar om van Holtum-Noord de grootste inland-terminal van Nederland te maken,” aldus wethouder Pieter Meekels (economie) bij de ondertekening van het huurcontract.

Door het tekenen van het huurcontract staat vast dat Barge Terminal Born de komende tien jaar gebruik zal maken van het nieuwe deel van de haven. Dat wordt vanaf begin volgend jaar aangelegd en omvat een nieuwe kade met een lengte van 150 meter en een opslagcapaciteit voor containers van vier hectare. Ook wordt de haven uitgediept tot 3,30 meter zodat grote, zwaarder beladen schepen, er kunnen laden en lossen.

,,Barge Terminal Born kan na de realisatie van de uitbreiding zijn capaciteit meer dan verdubbelen,” zegt directeur Jan Overdevest van de Waalhaven Groep, eigenaar van de Barge Terminal Born. In Born kunnen nu 125.000 teu (kleine zeecontainers) worden overgeslagen. Na de uitbreiding is de capaciteit gegroeid naar 300.000 teu. ,,Daarvan gaan we op termijn zeker 250.000 teu gebruiken. De rest houden we in reserve.”

De uitbreiding van de haven van Holtum-Noord kost ruim 10 miljoen euro. Daarvan is 4,7 miljoen afkomstig van het Rijk, 2,1 miljoen van de provincie en 3,2 van de gemeente. Naar verwachten levert dit enkele honderden directe en indirecte banen op.

Via Barge Terminal Born worden per jaar tienduizenden zeecontainers geëxporteerd en geïmporteerd. Klanten van het bedrijf zijn gevestigd in zowel Limburg, het Duitse achterland (tot Düsseldorf/Keulen) als België (Hasselt/Luik).

Barge Terminal Born is voor zover bekend de enige inland-terminal in Nederland die zich ‘extended gate’ mag noemen. Dit houdt in dat containers zonder douanedocument verder getransporteerd mogen worden naar Born. Voor de klanten van Born betekent dit een besparing in kosten en geen oponthoud in de zeehaven.
Provincie:
Tag(s):