woensdag, 8. december 2010 - 9:27

Hond lijdt door medicijngebruik met Oud en Nieuw

Den Haag

Met het voor de deur staan van Oud en Nieuw breekt voor veel honden een angstige periode aan. Honden met vuurwerkangst zijn ontzettend bang en kunnen bij het horen van een harde knal in paniek vluchten. Een vervelende tijd!

Veel hondenbezitters willen er dan ook voor zorgen dat hun hond zo goed mogelijk de oudejaarsavond doorkomt. Niet zelden nemen de hondenbezitters dan hun toevlucht tot medicijnen om hun honden te kalmeren. Helaas wordt door veel dierenartsen nog steeds een medicijn voorgeschreven met als werkzame stof acepromazine. Er zijn sterke vermoedens dat het medicijn de geluidsgevoeligheid vergroot, terwijl het dier zijn angst niet meer kan uiten omdat het medicijn de spieren verslapt.

'Het medicijn is bijvoorbeeld bekend onder de merknaam 'Vetranquil'. Hondenbezitters denken vaak dat het fantastisch werkt omdat ze niets aan hun hond meer zien. Wanneer de geluidsgevoeligheid door het medicijn wordt vergroot, lijdt de hond echter wel degelijk. Terwijl hij dit niet kan uiten', aldus woordvoerder Just de Wit van de Hondenbescherming. 'Bijzonder hondonvriendelijk!'

In het Tijdschrift voor Diergeneeskunde van november 2010 staat een onderzoek vermeld onder een groot aantal dierenartsen. Hieruit is gebleken dat van de dierenartsen die medicatie adviseren bijna een kwart nog altijd acepromazine voorschrijft bij vuurwerkangst. Indien u als hondenbezitter dit middel krijgt voorgeschreven, weiger dit dan resoluut. Indien medicijngebruik nodig is overleg dan met uw dierenarts over alternatieve medicijnen.
Provincie:
Tag(s):