donderdag, 28. januari 2010 - 21:54

Honderdste hennepkwekerij ontmanteld

Almere

Vorig jaar zijn in Almere 100 hennepkwekerijen ontmanteld. Dit was ook het aantal waar de partners met hun gezamenlijke aanpak van hennepkwekerijen naar streefden. In augustus 2009 bekrachtigden gemeente, politie, openbaar ministerie, woningcorporaties, particulierverhuurder en de netbeheerder deze samenwerking nog in een convenant.

Het ontmantelen van de 100ste hennepkwekerij is een bevestiging dat de gezamenlijke aanpak werkt. Onderdeel van de samenwerking is verder het informeren over de schadelijke effecten van hennepteelt en over de maatregelen die genomen worden als een hennepkwekerij ontdekt wordt. Dit gebeurt met de folder “Stop hennepteelt!” die donderdag 28 januari huis aan huis verspreid wordt.

Hennep telen is strafbaar. Hennepkwekers zorgen voor overlast in woningen en maken buurten onveilig. Zo ontstaan er jaarlijks branden door kortsluiting of oververhitting in een hennepkwekerij. Inwoners kunnen overlast van een hennepkwekerij of het vermoeden van het bestaan ervan melden bij de politie: 0900-8844 (lokaal tarief) of Meld misdaad anoniem: 0800-7000 (gratis). De folder “Stop hennepteelt” is ook terug te vinden op de website van de gemeente Almere: www.almere.nl

De betrokken partijen hebben bij het ontmantelen van een hennepkwekerij ieder hun eigen rol. De politie heeft de operationele regie voor het vinden en ontmantelen van hennepkwekerijen en het openbaar ministerie vervolgt de verdachte(n). Woningcorporaties zeggen de huur op en laten zonodig de woning te ontruimen. De beheerder van het elektriciteitsnet sluit de stroom af en verwijdert de meter. De belastingdienst controleert of de inkomsten uit de kwekerij aan de belastingdienst zijn opgegeven. Is dit niet het geval dan moet alsnog belasting en een boete worden betaald. UWV en gemeente vorderen ten onrechte ontvangen uitkering terug bij de hennepkweker. De gemeente legt verder een preventieve last onder dwangsom op om te voorkomen dat er in hetzelfde pand weer een kwekerij komt. Of sluit zelfs een woning voor een bepaalde periode zoals vorige week nog gebeurde. Alle convenantpartners melden het vermoeden van een plantage bij het regionale meldpunt, waarna de politie onderzoekt en optreedt.
Provincie:
Tag(s):