vrijdag, 10. december 2010 - 16:14 Update: 08-07-2014 1:01

Icesave-akkoord over terugbetaling schulden

Den Haag

Nederlandse en IJslandse onderhandelaars hebben overeenstemming bereikt over terugbetaling van EUR 1,3 miljard aan Nederland. Dat schrijft minister De Jager (Financiën) in een brief aan de Tweede Kamer.

Het akkoord regelt de terugbetaling van alle bedragen die Nederland en het Verenigd Koninkrijk in het kader van het depositogarantiestelsel aan IJsland hebben voorgefinancierd om nationale spaarders bij Icesave tot het minimumbedrag te compenseren. Voor Nederland gaat het om EUR
1,3 miljard.

Verder staat in het akkoord dat IJsland aan Nederland een vaste rente van 3,0% betaalt. De terugbetaling zal beginnen in juli 2016.

Onderhandelingen
De afgelopen maanden is regelmatig gesproken en onderhandeld met de IJslandse regering en vertegenwoordigers van de IJslandse oppositie. Het nieuwe akkoord wordt naar verwachting binnenkort naar het IJslandse parlement gestuurd.

Als het parlement de overeenkomst en de machtigingswet aanneemt en de president van IJsland tekent, krijgt de IJslandse regering mandaat voor het finaal tekenen van het akkoord. Het akkoord wordt dan ook door de Britse en Nederlandse delegatie ondertekend.
Categorie:
Tag(s):