woensdag, 18. augustus 2010 - 16:58

IJmuiden trekt al eerste SAIL-fanaten aan

IJmuiden

In IJmuiden is het ook woensdag al onverwacht druk met tall ships in de haven. De Shabab Oman, De Stavros S Niachros, De Clipper Amsterdam en de Pogoria zijn al enkele van de vele schepen die afgemeerd liggen langs de kades. De schepen in de haven van IJmuiden trekken woensdag dan ook veel bekijks.

Schuttijden sluizen IJmuiden tijdens Sail In Parade
Veel schepen die deelnemen aan de Sail In Parade passeren de sluizen van IJmuiden. Het zogenaamde schutten van deze schepen in de sluizen gebeurt op vaste tijden.

Zo zullen op donderdag 19 augustus de deuren van de Noordersluis naar verwachting om 10.00 uur opengaan om het vlaggenschip, de clipper Stad Amsterdam, te laten uitvaren. Dit vlaggenschip wordt gevolgd door ruim 30 andere schepen en hiermee start de Sail In Parade over het Noordzeekanaal richting Amsterdam.

Ondertussen worden er vanaf 09.00 uur schepen in de Middensluis geschut die om ongeveer 10.30 uur in de richting van Amsterdam zullen varen.

De tweede schuttingronde van de Noordersluis is gepland tussen 11.00 en ongeveer 13.00 uur en van de Middensluis tussen 11.30 en 13.30 uur.
Het Sluizencomplex is vanaf woensdagavond 20.00 uur afgesloten voor al het gemotoriseerd verkeer. Voetgangers en fietsen worden wel toegelaten. Op de Noordersluis heeft Rijkswaterstaat een tribune gebouwd vanwaar bezoekers een mooi uitzicht op de schepen hebben.

Een aantal schepen, waaronder de Sedov en de Kruzenshtern uit Rusland, de Sǿrlandet uit Noorwegen en de Dewarucci uit Indonesië zal woensdag 18 augustus al worden doorgeschut en afmeren in de Haven van Beverwijk. Ook aan de NAM-kade in Velsen-Noord wordt woensdagavond een aantal schepen afgemeerd. Deze Tall Ships zullen zich op donderdag 19 augustus één voor één voegen in de Sail In Parade.

Stremming Noordzeekanaal, IJ en IJ-haven
Op donderdag 19 augustus van 09.00 uur tot 17.00 uur wordt er een stremming ingesteld op het Noordzeekanaal, het Afgesloten IJ en de IJ-haven.
Provincie:
Tag(s):