maandag, 20. december 2010 - 17:16

IJskristallen maken snelwegen verraderlijk glad

Almere

Rijkswaterstaat heeft sinds maandagochtend 11.30 uur een zogenoemde snelheidsdeken over het rijkswegennet gelegd. De matrixborden boven de weg geven een maximumsnelheid van 50 kilometer per uur aan. ‘Dit is gedaan in verband met de verraderlijke gladheid’, meldt Rijkswaterstaat maandag.

IJskristallen
Op veel snelwegen hangt een soort mist die bestaat uit kleine ijskristallen. Deze slaan op het wegdek neer waardoor dit verraderlijk glad wordt. Omdat de gladde plekken niet zichtbaar zijn voor de automobilist leidt dit bij te hoge snelheden tot levensgevaarlijke situaties.

Verlaagde snelheid verplicht
Rijkswaterstaat heeft overal veel zout gestrooid, maar tegen deze verraderlijke gladheid is niet op te strooien. De verlaagde maximumsnelheid geldt onder meer voor de A2, de A6, A8, A9, A20, A27 en A58. Het maximum op de matrixborden is geen advies maar een verplicht maximum.

Het advies van Rijkswaterstaat luidt dan ook ‘neem verantwoordelijkheid, pas het rijgedrag aan op de weersomstandigheden en de situatie op de weg’.

Dynamische maximumsnelheden
Het systeem van de snelheidsdeken is dynamisch. Weginspecteurs die onderweg zijn geven steeds de actuele situatie door. Hierdoor kan de verplichte 50 kilometer per uur op de ene snelweg worden opgeheven en op een andere weg juist worden ingesteld.
Provincie:
Tag(s):