woensdag, 3. november 2010 - 22:12

In 24 uur ‘verhuist’ het Koetshuis weer naar zijn oude plek

Assen

Iets meer dan een jaar heeft het Koetshuis van het Drents Museum staan wachten tot het op zijn oude plek teruggezet kon worden, maar nu is het bijna zover: op donderdag 18 november aanstaande zal het complete gebouw in één keer worden teruggeplaatst, op dezelfde wijze als het vorig jaar is verplaatst. Het Koetshuis was naar de overkant van het plein getransporteerd om plaats te maken voor de bouwwerkzaamheden aan de nieuwe, ondergrondse tentoonstellingsvleugel van het Drents Museum.

De firma Bresser uit ’s Gravendeel, gespecialiseerd in funderen, vijzelen en verplaatsen van o.a. gebouwen, draagt zorg voor de terugplaatsing van het gebouw. Door middel van rails wordt het gebouw heel voorzichtig teruggebracht naar zijn oorspronkelijke plek. De totale afstand die moet worden afgelegd is 24 meter, waarbij men over de onderliggende nieuwbouw van het Drents Museum heen moet. Voorwaar geen sinecure! De gehele verplaatsing neemt naar verwachting 24 uur in beslag.

Het Koetshuis vormt straks – vanaf het najaar van 2011 – de entree van het vernieuwde Drents Museum. De nieuwe tentoonstellingsvleugel begint onder de oorspronkelijke plek van het Koetshuis en loopt door onder de voormalige parkeerplaats aan de Zuidersingel. Via de entree in het Koetshuis kan men kiezen om de nieuwe tentoonstellingsvleugel te bezoeken of via een ondergrondse verbinding de vernieuwde vaste opstellingen in de oudbouw van het museum.

Door middel van een webcam zal de verplaatsing van het Koetshuis live te volgen zijn via: www.drentsmuseum.nl en www.drentsmuseum.drenthe.nl.

Het vernieuwde Drents Museum zal in het najaar van 2011 zijn deuren openen voor het publiek.
Provincie:
Tag(s):