vrijdag, 19. november 2010 - 17:36 Update: 08-07-2014 0:28

Innovaties met eiwitten mogelijk oplossing mondiaal voedselprobleem

Den Haag

Algen, koolzaad, insecten en eencellige eiwitten bieden nieuwe kansen als alternatieve voedingsbronnen. De noodzaak om nieuwe duurzame bronnen van eiwit, grondstoffen en processen te ontwikkelen is zeer urgent. Dit meldt het Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie vrijdag.

Naar verwachting groeit de wereldbevolking in 2050 naar 9,1 miljard mensen. Landen als China, Rusland en India tonen een gestage stijging van hun levensstandaard, dat de vraag naar dierlijke en plantaardige eiwitten zal toenemen.

Bridge2Food organiseert in Amsterdam op 25 en 26 november in samenwerking met het Ministerie van Economische Zaken, Landbouw & Innovatie, Vion Food Group, DSM en TNO The Protein Summit 2010 – creating sustainable opportunties om de toekomst en kansen te bespreken die (nieuwe) eiwitten bieden.

Algen kunnen een belangrijke bron van brandstof en gezonde oliën worden. Onderzoek naar de functionele- en voedingseigenschappen van algen eiwitten zal een verdere impuls krijgen.

De Nederlandse onderzoeksorganisatie TNO heeft samen met de Ingepro Renewables company, onlangs een subsidie ontvangen van € 1,5 miljoen, voor 2 jaar onderzoek naar de mogelijkheden om eiwitten uit algen te extraheren. Ronald Korstanje, Business Development Manager bij TNO:"dit is een geweldige kans om nieuwe mogelijkheden te onderzoeken van deze nieuwe eiwit".

Solazyme, Inc, een toonaangevend hernieuwbare olie-en bioproducten bedrijf gevestigd in de Verenigde Staten, probeert via algen biotechnologie om schone brandstoffen, chemicaliën, voedingsmiddelen en de gezondheid-wetenschapsproducten hernieuwbaar te produceren. Het Nederlandse Ministerie van Economische Zaken, Landbouw & Innovatie heeft een Algen Centrum in Wageningen UR in Nederland gefinancierd.

Canola eiwitten voor voeding toepassingen zullen binnenkort op grote schaal beschikbaar worden. Goedkeuring is onlangs verleend door de FDA in de Verenigde Staten die door Burcon NutraScience, Canada aangevraagd was.

Binnenkort zullen er geen obstakels meer zijn voor grootschalige gebruik van deze eiwitten in vleesproducten, bakkerij producten, dranken en andere toepassingen. Canola eiwitten bieden nieuwe mogelijkheden om de toekomstige vraag naar eiwitten te voldoen. Managing Director van Burcon NutraScience, de heer Johann Tergesen, zal ingaan op de voedingsindustrie op deze kansen op de Protein Summit 2010.

Eiwitbronnen die ook oplossingen kunnen bieden zijn insecten en eencellige eiwitten. Insecten zijn nu al een levensmiddelvorm voor veel mensen over de hele wereld. Productie op grote schaal is echter nog niet aan de orde.

Wageningen UR in Nederland verricht onderzoek op het vinden van toepassingen voor insecteneiwitten in voedingsmiddelen. Onderzoeksvraag is of insecten kunnen meehelpen in de eiwitvraag van menselijke consumptie, waarde toevoegen, afvalstromen verminderen en zelfs deel uitmaken van een cradle-to-cradle-strategie? Vermindering van afvalstromen is een belangrijke uitdaging van de duurzaamheid voor de voedings-en detailhandel in vele landen over de hele wereld.

De echte uitdaging is om vlees-achtige eiwitten ontwikkelen van eencellige eiwitten. Professor Joost Teixera de Matthos van de Vrije Universiteit van Amsterdam:"we hebben hard gewerkt aan de eerste uitdagingen om eencellige eiwitten in-vitro te laten groeien. Er is vooruitgang geboekt, maar we zijn op zoek naar meer middelen om dit onderzoek naar het volgende niveau te trekken". Texeira de Mattos zal een update geven over het onderzoek gesproken op de Protein Summit 2010.
Categorie:
Tag(s):